Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Cigaretový dym ohrozuje viac ženy ako mužov

BRATISLAVA - Pľúca fajčiarok sa poškodzujú skôr ako pľúca fajčiarov, informoval v pondelok americký vedecký tím. Podľa jeho výsledkov stačí na ochorenie ženských pľúc v priemere menej cigariet než stačí mužským pľúcam.

Podľa lekárky Ingy-Cecilie Soerheim, ktorá prezentovala výsledky štúdie v pondelok na stretnutí Americkej hrudnej spoločnosti v San Diegu, to vedci a vedkyne doteraz predpokladali, ale nemali jasné dôkazy. Jej tím v Nórsku analyzoval 954 ľudí s chronickou obštrukčnou chorobou pľúc (CHOCHP), ktorá zahŕňa pľúcne problémy od chronickej bronchitídy až po emfyzém - rozdutie pľúc. Zo zúčastnených bolo 40 percent žien a 60 percent mužov - všetci fajčili počas štúdie alebo v minulosti.

Skupina žien aj mužov mala podobné poškodenia pľúc. Pohľad na ľudí mladších ako 60 rokov alebo "slabších" fajčiarov však odhalil, že ženy trpia viacerými alebo horšími ochoreniami ako muži. "To znamená, že fajčiarky mali v našej štúdii viac redukované pľúcne funkcie pri nižšej úrovni fajčenia a v nižšom veku," uviedla Soerheim vo vyhlásení. Predpokladá, že príčinou môže byť odlišná anatómia žien a mužov. Ako uviedla, ženy majú priemerne menšie dýchacie cesty, každá cigareta preto môže byť pre ne nebezpečnejšia. Hormóny hrajú tiež svoju úlohu, dodala.

Odhaduje sa, že CHOCHP postihuje celosvetovo asi 210 miliónov ľudí. Medzi najčastejšie príznaky patrí skrátený dych, silný kašeľ a obmedzená schopnosť vykonávať fyzickú aktivitu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu