Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Nejde o recesiu: Urbáni chce zakázať predaj cigariet

Milan Urbáni
Milan Urbáni (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Poslanec za ĽS-HZDS Milan Urbáni chce zakázať predaj a distribúciu cigariet a tabakových výrobkov. Zákaz navrhol cez pozmeňujúci návrh k novele zákona o ochrane nefajčiarov.

„Keď raz niečo škodí, tak by sa to nemalo predávať,“ zdôraznil v pléne Urbáni s tým, že nejde z jeho strany o recesiu. „Môj návrh nie je extrémistický, možno nadčasový,“ dodal. Tvrdí, že rešpektuje právo nefajčiarov na ochranu, na druhej strane nesúhlasí s diskrimináciou fajčiarov.

Občan musí mať voľbu, ak ju nemá v rôznych oblastiach, tak to nie je demokracia, ale znásilňovanie. „To by dnes nemalo existovať,“ dodal s tým, že aj slanina škodí. „Zabíja fajčenie viac ako niektoré potraviny? Slanina má horšie účinky na kardiovaskulárny systém ako cigarety. Tak napíšme aj na slaninu, že môže zabíjať,“ povedal.

Jeho návrh vyvolal diskusiu. Kritizoval ho aj jeho stranícky kolega Jozef Halecký. Podľa neho Urbáni nemyslí svoj návrh vážne. Proti návrhu vystúpili najmä opoziční poslanci. Podľa nich návrh je nezmyselný, pretože fajčiar si môže cigarety dovážať zo zahraničia.

Viliam Novotný z SDKÚ-DS povedal, že Urbáni zabudol navrhnúť pokuty za nedodržiavanie zákazu, a preto by bolo otázne jeho dodržiavanie. Poslanci ďalej upozorňovali, či je návrh prerokovaný s ministerstvom financií, keďže štát by stratil dosť peňazí na výpadku spotrebnej dane z tabaku a tabakových výrobkov.

Poslankyňa Tatiana Rosová (SDKÚ-DS) presadzuje úplný zákaz fajčenia v stravovacích zariadeniach a pohostinstvách. Je presvedčená, že kompromis, ktorý hovorí o stavebne oddelenom priestore pre fajčiarov a nefajčiarov nie je dobrý.

Minister zdravotníctva Richard Raši v novele okrem iného navrhol, aby v školských bufetoch či automatoch sa nemohli predávať cigarety a iné tabakové výrobky. Ich predaj maloletým sa má prísnejšie sankcionovať. Ďalej presadzuje zákaz fajčenia v areáloch nemocníc a liečební a chce stanoviť počet cigariet v jednom balení od 19 do 25 kusov.

Poslanci nedokončili rozpravu k návrhu. Vo štvrtok ráno v nej nebudú pokračovať, podľa programu sa budú venovať balíčku opatrení proti hospodárskej kríze.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu