Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Šimpanzy dostanú za mäso viac sexu!

(Zdroj: Profimedia)

WASHINGTON - Šimpanzie samice dávajú pri párení prednosť samcom, ktorí sa s nimi podelia o mäso. Prišli na to vedci z Inštitútu Maxa Plancka pre evolučnú biológiu v Lipsku.

Opice skúmali v prírodnej rezervácii Tai na Pobreží slonoviny. Samce, ktoré sú ochotné deliť sa o korisť, sa pária dvakrát častejšie než ich sebeckí chlpatí kolegovia, spresnili experti. Výsledky svojho výskumu uverejnili v najnovšom vydaní časopisu PLoS One.

„Dohoda“ medzi šimpanzími samcami a samicami je pritom dlhodobá. Znamená to, že šimpanzy sa so svojimi partnerkami delia o svoje úlovky aj v čase, keď nie sú samice plodné a len čakajú na ich obdobie plodnosti, kedy sa s nimi pária. Mäso je pre výživu šimpanzov veľmi dôležité, pretože je bohaté na proteíny. Šimpanzie samice obyčajne nelovia, a tak si ťažko mäso zháňajú.

O teórii šimpanzej výmene mäsa za sex odborníci uvažovali už skôr. Nikdy sa im ju nepodarilo dokázať. Predpokladali totiž priamy obchod: samec ponúkne samici mäso a vzápätí ho samica pripustí. Tento objav podľa vedcov pomôže lepšie pochopiť ľudskú evolúciu. Konkrétne spojitosť medzi „loveckými schopnosťami a úspechmi pri reprodukcii“.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu