Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Delfíny svoj úlovok pripravujú, aby bol chutnejší

BRATISLAVA - Delfíny svoje úlovky pred zjedením upravujú tak, aby boli chutnejšie.

Austrálsky vedecký tím o tom informoval po tom, čo štyri roky pozoroval správanie tohto morského cicavca pri Spencerovom zálive v Ochotskom mori. Samičku delfína skákavého, žijúcu v divokej prírode, videli opakovane vykonávať sériu krokov na prípravu ulovenej sépie.

Samička, ktorú identifikovali podľa charakteristických jaziev, najprv vyhnala sépiu z morskej trávy na čisté, pieskovité dno. Tam ju pritlačila a následne zabila. Potom telo zdvihla a opakovane doň udierala tlamou, aby ho zbavila jedovatého atramentu, ktoré sépie vylučujú pri ohrození. Napokon svoj úlovok trela o morské dno tak dlho, kým z neho neodstránila schránku. Až potom sépiu zjedla.

Spoluautor štúdie Tom Tregenza z Univerzity v Exeteri tvrdí, že správanie, ktoré pozorovali v rokoch 2003 až 2007, pravdepodobne nie je výnimkou. "Je to znak toho, ako dobre majú vyvinuté mozgy," povedal denníku Canberra Times člen tímu Mark Norman. Podľa neho je to "dosť múdre". Tregenza informoval, že potápači a potápačky spozorovali takéto správanie viackrát. Dodal, že tento typ prípravy potravy súvisí s istým typom koristi.

V roku 2005 sa objavila štúdia dokazujúca, že delfíny sú schopné sa skupinovo učiť a používať nástroje. Samičku delfína vtedy spozorovali, ako učila svoje dcéry použiť morskú hubu ako ochranu počas hľadania potravy v morskom dne.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu