Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

V L.A. našli takmer nedotknutú kostru mamuta

Nález kostry kolumbijského mamuta
Nález kostry kolumbijského mamuta

LOS ANGELES - Takmer úplnú kostru obrovského kolumbijského mamuta, ktorý zahynul počas poslednej doby ľadovej, vykopali na stavenisku pri La Brea Tar Pits v centre Los Angeles.

Informovali o tom americkí vedci, ktorí objav v oblasti bohatej na fosílie označili za mimoriadny. Mamut, ktorého výskumníci múzea Page v La Brea Tar Pits nazvali Zed, zomrel asi pred 40-tisíc rokmi a v čase smrti sa blížil k päťdesiatke. Kostru pravekého zvieraťa našli v blízkosti miesta s veľkým množstvom vzácnych fosílií, ktoré stavební robotníci našli pri vykopávaní základov podzemnej garáže.

"Špeciálne a pre nás naozaj vzrušujúce je, že Zed je kompletný jedinec," uviedla vedecká výskumníčka Shelley Cox na stredajšej tlačovej konferencii, kde novinárom ukázali panvovú kosť mamuta veľkosti stola. "Je naozaj veľký v porovnaní s mamutmi, objavenými v La Brea predtým. Kly sú značne väčšie, ako sme mohli očakávať," dodala.

Kolumbijský mamut - druh, ktorý vyhynul na konci poslednej doby ľadovej, sa stane súčasťou bohatej zbierky múzea obsahujúcej okolo 700 exemplárov, vrátane prehistorickej kostry amerického leva, vlkov, šabľozubých mačkovitých šeliem, koňa a bizóna, rysa, či leňochoda. La Brea Tar Pits v štvrti Wilshire je miestom s najbohatšími náleziskami z doby ľadovej na svete, mamuty sú však zriedkavosťou.

Podobne ako iné zvieratá objavené v oblasti, aj Zed uviazol v jame na dne riečneho toku a zrejme zahynul od vysilenia alebo hladu. Podľa vedcov kostra zostala takmer neporušená preto, lebo krátko po smrti ho odplavila povodeň a jeho telo pokryli usadeniny, piesok a rôzne naplaveniny, ktoré zabránili šelmám, aby sa k nemu dostali. Kompletnosť kostry odhadujú na 80 percent, chýba zadná noha a stavce. Zedove kly majú úctyhodnú dĺžku viac ako 3 metre. Zomrel vo veku 47 až 49 rokov, trpel artritídou a počas života mal zlomené tri rebrá, zrejme v dôsledku súbojov s inými mamutmi. Žil niekedy pred 38-tisíc až 42-tisíc rokmi a dlho ležal pod parkovacími garážami obchodného domu.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu