Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Na ostrove Santa Cruz možno našli kel trpasličieho mamuta

BRATISLAVA - Na ostrove Santa Cruz objavili zachovaný kel, ktorý mohol patriť prehistorickému mamutovi. Absolvent Kalifornskej univerzity v Santa Barbare ho našiel na začiatku januára pri prácach v kaňone na odľahlej severnej časti pobrežia.

V blízkosti tohto miesta sa našlo aj niekoľko rebrových kostí a možno stehenné kosti, informoval projektový riaditeľ Prírodnej rezervácie Santa Cruz. "Doteraz sme neobjavili pozostatky mamuta v tejto konkrétnej oblasti ostrova," povedal Vermeer. Vedci budúci týždeň preskúmajú nájdené pozostatky a pri určovaní veku použijú rádiouhlíkovú metódu.

Santa Cruz je najväčší z ôsmich ostrovov, ktoré tvoria Channel Islands of California. Pred 10-tisíc rokmi počas pleistocénu vytvárali štyri ostrovy jeden veľký, ktorý vedci nazvali Santarosae. Podľa vedeckých teórií mohli pevninové kolumbijské mamuty - predchodcovia dnešných slonov - preplávať určitú vzdialenosť pri hľadaní potravy a dostať sa tak na Santarosae.

V priebehu rokov sa zmenšili na trpasličích mamutov, aby sa lepšie prispôsobili prostrediu. Súdiac podľa 1,2-metrov dlhého kla mohol patriť práve trpasličiemu mamutovi. Najúplnejšiu kostru tohto zvieraťa našli v roku 1994 na ostrove Santa Rosa.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu