Nedeľa2. jún 2024, meniny má Oxana, Xénia, zajtra Karolína, Kevin

Karadžič alias Dabič je späť, vyliečil účastníčku Eurovízie

Radovan Karadžič
Radovan Karadžič

SKOPJE - Po návšteve svojho manžela v sídle haagskeho vojnového tribunálu sa macedónska folková pesničkárka a účastníčka Eurovízie Sonja Tarčulovská podľa vlastných slov zbavila bolesti v zube.

Na svedomí to má mať Radovan Karadžič podozrivý z vojnových zločinov, ktorému pripisujú zodpovednosť za genocídu tisícov moslimov v bosnianskej Srebrenici. Napísal o tom internetový portál BalkanInsight.

Tarčulovskej muž Johan pracoval ako macedónsky policajný dôstojník a za brutálne vraždy civilistov počas etnických čistiek Albáncov v Macedónsku ho súdny tribunál poslal za mreže. Po tom, ako ho jeho manželka navštívila v haagskej cele, začala sa sťažovať na bolesť v oblasti zubov. Johan jej následne odporučil, aby vyskúšala liečiteľské schopnosti Karadžiča, ktorý sa počas unikania pred srbskými a bosnianskymi úradmi živil ako propagátor alternatívnej medicíny. "Doktor Karadžič priložil svoju dlaň na miesto, odkiaľ vychádzala moja bolesť, a držal ju tam päť minút," povedala Tarčulovská pre miestne noviny Vest. "Nie je to vtip. Po piatich minútach bolesť zmizla," dodala.

Šesťdesiattriročného Karadžiča zatkli 21. júla v Belehrade 13 rokov po tom, ako voči nemu tribunál vzniesol prvé obvinenia zo zločinov spáchaných počas bosnianskej vojny v rokoch 1992 až 1995. Medzi najzávažnejšie obvinenia patrí jeho vedúca úloha v 44-mesačnom obliehaní Sarajeva a pri srebrenickej masakre z júla 1995. Jeho dom pravidelne prehľadávali, pretože sa predpokladalo, že podporná sieť vrátane rodiny financovala jeho ukrývanie. Karadžiča nakoniec zatkli v Belehrade, kde žil pod falošným menom Dragan Dabič a so zmeneným výzorom praktizoval alternatívnu medicínu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu