Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Srbi odhalili skupinu, pomáhala vojnovým zločincom

(Zdroj: SITA)

BELEHRAD - Srbské orgány sa snažia rozložiť skupinu osôb, ktoré pomáhali unikajúcej dvojici podozrivých z vojnových zločinov - bývalému bosnianskosrbskému prezidentovi Radovanovi Karadžičovi a jeho spojencovi Stojanovi Župljaninovi.

V stredu o tom informoval hovorca srbskej prokuratúry pre vojnové zločiny Bruno Vekarič.

"Zadržali sme a začali vypočúvať viacero ľudí podozrivých z príslušnosti k sieti pomáhajúcej obžalovaným Karadžičovi a Župljaninovi," uviedol Vekarič. Dodal, že vyšetrovanie sa týka 30 osôb. Podľa prokuratúry pôsobilo v sieti niekoľko bývalých vysokých predstaviteľov miestnych orgánov v srbských mestách, ktorí boli pri moci do májových volieb, ako aj príslušníci polície a jeden univerzitný profesor.

Karadžiča, ktorý sa zodpovedá pred tribunálom OSN v Haagu, zatkli v júli v Belehrade. V Haagu sa nachádza aj jeho vojnový poradca Župljanin, ktorého zatkli o mesiac skôr. Najvýznamnejším podozrivým na úteku zostáva bývalý veliteľ bosnianskosrbskej armády Ratko Mladič, ktorý čelí obvineniam z vojnových zločinov, zločinov proti ľudskosti a z genocídy.

"Dúfame, že nás to privedie k systému, ktorý kryje Ratka Mladiča," povedal Vekarič. Úradom sa podľa neho podarilo rozlúštiť Župljaninove záznamy, vďaka ktorým sa podarilo zistiť miesta jeho pobytu a komplicov od roku 1999. Vyšetrovanie ukázalo, že Župljanin sa ukrýval vo viacerých krajinách vrátane Ruska, Francúzska, Nigérie a Čiernej Hory, pričom využíval totožnosť mŕtveho muža. Karadžič i Župljanin pri zatknutí používali falošnú totožnosť, mali však pravé doklady.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu