Sobota6. december 2025, meniny má Mikuláš, Nikolas, zajtra Ambróz

Lekár varuje pred obľúbeným druhom alkoholu: Je to zbraň hromadného ničenia! Toto radšej nepite

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

NEW YORK – Mnoho ľudí sa zapojilo do takzvaného „suchého januára“, počas ktorého si dali na mesiac pauzu od alkoholu. Odborník na výživu Daryl Gioffre však tvrdí, že existuje jeden druh alkoholu, ktorý nazval „zbraňou hromadného ničenia“. Podľa jeho slov by ste sa mu mali vyhýbať – a to nielen v januári.

Suchý január sa chýli ku koncu, no vaše novoročné predsavzatia nemusia skončiť v záplave alkoholu. Hoci každý alkohol nesie svoje riziká, existujú spôsoby, ako si vychutnať nápoje bez toho, aby ste ohrozili svoje ciele. Odborník na výživu a expert na zdravie čriev Daryl Gioffre odhaľuje, aké nápoje si môžete vychutnávať bez negatívnych vedľajších účinkov. Zároveň upozorňuje na jeden nápoj, ktorý by ste určite nemali konzumovať, ak máte záujem zlepšiť zdravie svojich čriev. Pri konzumácii alkoholu je kľúčová správna miera. Podľa usmernení sa odporúča obmedziť príjem alkoholu na maximálne jeden nápoj denne pre ženy a dva pre mužov. Ak sa rozhodnete piť zodpovednejšie, Gioffre odporúča bezobilnú vodku ako výbornú voľbu, najmä pre tých, ktorí kladú dôraz na zdravie svojich čriev. Neobsahuje totiž lepok. „Vodky obsahujúce lepok sú doslova zbraňou hromadného ničenia pre vaše črevá,“ varuje Gioffre pre denník New York Post

 

So excited that my first book 📖 is now in 4 different languages - English, Chinese, Turkish, and newly released Spanish! SUELTATE EL ACIDO (GET OFF YOUR ACID!)

Posted by Dr. Daryl Gioffre on Thursday, July 21, 2022

Lepok, proteín nachádzajúci sa v pšenici, jačmeni a raži, môže spustiť zápal a poškodiť črevnú výstelku, čo vedie k stavu, ktorý je známy ako „priepustné črevo“. Keď sa črevná výstelka oslabuje, škodlivé látky, ako nedostatočne strávené častice potravy, toxíny a škodlivé baktérie, môžu preniknúť do krvného obehu, čo spúšťa imunitnú reakciu. Tento proces vedie k rozsiahlemu zápalu, ktorý môže mať rôzne zdravotné následky, ako sú autoimunitné ochorenia, potravinové intolerancie, kožné zápaly či bolesti kĺbov. Lepok môže narušiť jemnú rovnováhu črevnej mikroflóry, čo umožňuje rast škodlivých baktérií, zatiaľ čo prospešné baktérie trpia. Výberom bezobilnej vodky sa tento škodlivý proteín úplne eliminuje, čím sa stáva bezpečnejšou voľbou pre zdravie čriev. 

Ďalšou dobrou voľbou je tequila, ktorá je prirodzene bezlepková a má nízky obsah kongenerov, teda akýchsi nečistôt, ktoré sú často spájané s takzvanou opicou. Tento nápoj sa vyrába výhradne z rastliny agáve, pričom počas destilácie sa prirodzené cukry odstraňujú, čím vzniká produkt bez cukru. Avšak, je tu jedno upozornenie: tequila má pH v rozmedzí od 3,5 do 4,9, čo ju robí kyslejšou než vodku. Táto kyslosť môže dráždiť črevnú výstelku a zhoršiť problémy, ako je reflux, nadúvanie, tráviace ťažkosti a črevné bolesti – takže nie je vhodná pre ľudí s citlivejším trávením. Napriek tomu sa Gioffre upozorňuje, že je dôležité konzumovať alkohol naozaj striedmo a ak chcete posilniť svoje celkové zdravie, urobíte lepšie, ak sa alkoholu úplne vzdáte.

Viac o téme: AlkoholLekárVodkaTequila
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu