Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Hviezdy majú s Alžbetou Bátoriovou jednu podobnosť: Šokujúce zistenie vedcov, toto sa deje v Mliečnej dráhe

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Profimedia/Getty Images)

ILLINOIS – Vedci zistili, že mliečna dráha je plná „kanibalských“ hviezd, ktoré požierajú susedné hviezdy. V bizarnom demolačnom derby narážajú na iné hviezdy a štiepajú výsledné trosky. Vedci tvrdia, že „kanibalské“ hviezdy sa potom obalia hviezdnym materiálom, ktorý ukradli, aby zostali stále mladé.

Zistenia vyplynuli zo simulácie 1 000 husto nahromadených hviezd, ktoré obiehajú centrálnu supermasívnu čiernu dieru Mliečnej dráhy Sagittarius A* (Sgr A*). Ukázalo sa tak, že hviezdy majú s legendárnou panovníčkou Alžbetou Bátoriovou spoločného viac, ako by sa mohlo zdať, a síce túžbu po večnej mladosti. Sanaea C. Roseová, vedúca výskumu na Northwestern University v americkom štáte Illinois, povedala pre portál Space: „Pozorovanie centier iných galaxií je veľmi ťažké, pretože sú tak ďaleko. Štúdium nášho vlastného galaktického centra nám môže napovedať, čo sa deje v centrách všetkých galaxií.“

Srdce Mliečnej dráhy je jedným z najextrémnejších prostredí, aké môžu astronómovia zo Zeme pozorovať. Sgr A* je čierna diera s hmotnosťou ekvivalentnou 4,5 miliónom Sĺnk a kozmické monštrum, ktoré obieha okolo viac ako milióna hviezd. Sú natlačené v oblasti širokej štyri svetelné roky, čo predstavuje vzdialenosť medzi Slnkom a jeho najbližším hviezdnym susedom Proxima Centauri. To znamená, že zrážky hviezd sú v okolí Sgr A* bežné.

„Supermasívna čierna diera v srdci Mliečnej dráhy je obklopená veľmi hustou hviezdnou hviezdokopou. Mnohé z týchto hviezd obiehajú na svojich obežných dráhach rýchlosťou medzi stovkami až tisíckami kilometrov za sekundu,“ uviedla ďalej Roseová a dodala, že vzdialenosť hviezdy od Sgr A* je dobrým indikátorom toho, či sa zrazí so susedom. „Je to trochu ako beh cez neuveriteľne preplnenú stanicu metra počas dopravnej špičky. Ak sa nezrážate s inými ľuďmi, prechádzate okolo nich veľmi tesne,“ vysvetlila.

Hviezdy majú s Alžbetou
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Výsledkom kolízií je populácia „nahých“ hviezd a iných hviezd, ktoré vyzerajú mladistvo po kúpaní vo vyvrhnutej hviezdnej hmote bohatej na vodík zo susedných hviezd, ktoré zasiahli. Má to však háčik. Čím väčšia je hviezda, tým rýchlejšie spáli zásoby paliva, ktoré má na jadrovú fúziu, aby sa zabránilo jej kolapsu pod vlastnou gravitáciou. Nahromadením ukradnutého materiálu si „kanibalské“ hviezdy v skutočnosti skracujú svoj vlastný život.

Viac o téme: KolíziaHviezdyMliečna dráha
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu