Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Astrofyzik prišiel so šokujúcim odhalením: Vie, ako vytvoriť stroj času! Má to však jeden háčik

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PENNSYLVÁNIA - Predstava cestovania v čase fascinuje ľudí od nepamäti. Kniha s názvom The Time Machine (Stroj času), ktorú v roku 1895 napísal H. G. Wells, podnietila záujem o túto tému u profesora astrofyziky Rona Malleta. Ten teraz tvrdí, že má rovnicu, ktorá je potrebná na tento presun.

Cestovanie v čase bolo a je príťažlivou témou pre filmových tvorcov a spisovateľov sci-fi. Táto myšlienka opantala aj profesora Rona Malletta, keď mal iba desať rokov. Jeho otec bol opravár televízorov a v synovi podporoval lásku k vede. Keď zomrel na infarkt, Rona to zasiahlo až do špiku kostí a hľadal útechu v literatúre. Jeho životnou mantrou sa napokon podľa portálu Earth.com stali úvodné riadky knihy The Time Machine (Stroj času) od H.G. Wellsa: „Vedci veľmi dobre vedia, že čas je len druh priestoru. A prečo by sme sa nemohli pohybovať v čase tak, ako sa pohybujeme v iných dimenziách priestoru?“

Táto hlboká otázka odštartovala Mallettovu vedeckú cestu a venoval sa pochopeniu podstaty času. Bol odhodlaný nájsť spôsob, ako sa vrátiť do minulosti a ešte raz vidieť svojho milovaného otca. Profesor strávil svoju kariéru skúmaním teórií Alberta Einsteina o čiernych dierach a všeobecnej teórii relativity. „Ukazuje sa, že čierne diery môžu vytvoriť gravitačné pole, ktoré by mohlo viesť k vytvoreniu časových slučiek, ktoré by nám umožnili vrátiť sa v čase,“ vysvetlil. Jeho vízia stroja času sa sústreďuje na to, čo nazýva intenzívny a nepretržitý rotujúci lúč svetla na manipuláciu s gravitáciou. Ako alternatívu časopriestorových efektov čiernej diery by jeho zariadenie využívalo prstenec laserov.

„Povedzme, že práve teraz máte pred sebou šálku kávy. Začnite miešať kávu lyžičkou. Začalo sa to krútiť, však? To je to, čo robí rotujúca čierna diera. V Einsteinovej teórii priestor a čas spolu súvisia. Preto sa tomu hovorí časopriestor. Takže keď sa čierna diera roztočí, spôsobí posun času,“ priblížil. Povedal však, že by potreboval galaktické množstvá energie a nevie, aký veľký by tento stroj času musel byť, aby fungoval. Tiež si nie je istý, kedy a či sa to podarí. Napriek tomu, že kritici tvrdili, že jeho zariadenie by muselo byť obrovské, Mallett zostáva optimistický. „Prišiel som na to, ako to urobiť. Teoreticky je to možné,“ dodal.

Viac o téme: Čierna dieraCestovanie v časeTeória relativityAlbert EinsteinRon Mallett
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu