Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Pôvod najstaršieho dezertu na svete siaha až k Noemovej arche: Neuhádnete, čo všetko obsahuje

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

TURECKO – Dezerty, ktoré máme v súčasnosti k dispozícii, zahŕňajú širokú škálu chutí. Avšak, nebolo to tak vždy. Možno ste sa aj vy zamýšľali nad tým, ako a kedy vznikol vôbec prvý dezert na svete. Ako dokazujú historické pramene, prvotné ingrediencie pochádzali z Noemovej archy.

Všetko začalo v starovekom Strednom východe, regióne, ktorý v súčasnosti pokrýva krajiny ako Turecko, Arménsko a Irak. Toto obdobie začalo asi pred 6000 rokmi a pokračovalo približne do siedmeho storočia. Legenda hovorí, že Noe a jeho rodina oslávili ustúpenie povodne výstupom na horu Ararat v Turecku, ale aj prípravou jedla pripomínajúceho kašu z ingrediencií, ktoré zostali na biblickej arche. Týmto počinom sa zrodil dezert nazývaný aşure, alebo aj „Noemov puding“.

Predpokladá sa, že ľudia v dávnych dobách začali jesť aşure ako pripomienku na ukotvenie archy. Táto tradícia zostala v niektorých krajinách dodnes. Napríklad obyvatelia Turecka počas sviatku Ashura, ktorý spadá na 10. deň v islamskom kalendárnom mesiaci Muharram, pripravujú Noemov puding pre rodinu, priateľov a susedov. Aşure však nejedia len obyvatelia Turecka, alebo ľudia patriaci k jednému konkrétnemu náboženstvu. Hoci môže mať rôzne názvy, tento dezert konzumujú aj obyvatelia Arménska či balkánskych štátov a niektorí ho pripravujú na oslavu sviatkov v judaizme a kresťanstve, informuje portál New Lines Magazine.

Napriek tomu, že je tento dezert obľúbený naprieč mnohými krajinami, neexistuje žiadny presný recept, ako ho pripraviť. Je pravda, že je primárne na báze pšenice a často obsahuje bielu fazuľu a cícer, čo neznie obzvlášť lákavo. Ľudia doň však zvyčajne pridávajú celý rad orechov, ovocia a korenín, napríklad marhule, semienka granátového jablka, figy, pistácie a škoricu, aby vytvorili sladký a bohatý dezert. To, čo nájdete v aşure, sa pravdepodobne bude líšiť v závislosti od regiónu a dokonca aj od konkrétnej osoby, ktorá vám tento dezert pripraví.

Pôvod najstaršieho dezertu na
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Aj keď sa jeho primárne ingrediencie môžu zdať nekonvenčné pre tých, ktorí ho nepoznajú, v tomto starodávnom dezerte sa skrýva viac ako len uspokojenie vlastných chuťových pohárikov. Ako povedala Suna Çağaptayová, profesorka architektonickej histórie a archeológie na Istanbulskej univerzite Bahçeşehir pre BBC Travel: „Páči sa mi, ako aşure alebo jeho drobné varianty symbolizujú sladkosť, spomienku, nové začiatky a podobne. Myslím si, že len veľmi málo receptov má silu aşure: široko známy, obsahuje biblické a moslimské odkazy a vedie nás, aby sme uvažovali podobným spôsobom.“

Viac o téme: DezertNoemova archaAshure
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu