Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

EÚ prisľúbila Arménsku 270 miliónov eur, podporujú ho aj USA

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRUSEL - Európska únia v piatok prisľúbila Arménsku finančnú podporu vo výške 270 miliónov eur. Pokračujúcu podporu krajine a etnickým Arménom z regiónu Náhorný Karabach potvrdili aj USA. Vyhlásili to predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová a americký minister zahraničných vecí Antony Blinken po piatkovom stretnutí s arménskym premiérom Nikolom Pašinjanom v Bruseli. Informujú agentúry AFP a Reuters.

"Hodnoty a záujmy Európskej únie a Arménska sa čoraz viac zhodujú," uviedla von der Leyenová a pripomenula úsilie bloku pomôcť Arménsku zvýšiť jeho bezpečnostné kapacity. Pretrvávajúcu podporu v súvislosti s demokratickou a hospodárskou odolnosťou Arménska potvrdil aj Blinken. Dodal, že Washington podporuje úsilie krajiny o väčšiu potravinovú bezpečnosť, digitálnu infraštruktúru a diverzifikáciu jej energetického sektora. "Naďalej budeme podporovať 100.000 etnických Arménov vysídlených z oblasti Náhorného Karabachu. Je to kľúčové pre dlhodobú stabilitu Arménska," uzavrel Blinken.

Turecko, hlavný podporovateľ Azerbajdžanu, varovalo, že rokovania Arménska s USA a EÚ "podkopávajú neutrálny prístup, ktorý by mal byť základom riešenia zložitých problémov regiónu". Arménsko a Azerbajdžan vedú dlhoročný spor o región Náhorný Karabach. Podľa medzinárodného práva patrí Azerbajdžanu, ale obývali ho prevažne Arméni. Väčšina z nich však odtiaľ ušla, keď Azerbajdžan získal spornú oblasť v septembri minulého roka úplne pod svoju kontrolu v rámci rozsiahlej ofenzívy. Arménsko je spojencom Ruska a tradične najbližším partnerom Moskvy na južnom Kaukaze. Vzťahy oboch strán sa však v posledných mesiacoch prudko zhoršili. Jerevan sa snaží budovať vzťahy so Západom a obviňuje Rusko, že ho nedokázalo ochrániť pred Azerbajdžanom, jeho susedom a dlhoročným rivalom. Zároveň sa dištancuje od vojny Moskvy na Ukrajine.

Viac o téme: USAArménskoPeniaze
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu