Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Máte chuť na chutný dezert? Päť jednoduchých a rýchlych RECEPTOV, pri ktorých sa budete olizovať

Ilustračné foto Zobraziť galériu (6)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Jeseň je ako stvorená na pečenie sladkých dobrôt. Ak vás omrzeli overené recepty, vyskúšajte týchto päť jednoduchých a lahodných dezertov. Skvelé na nich je najmä to, že ich príprava trvá len dvadsať minút a nepotrebujete žiadne špeciálne ingrediencie.

Ak by ste si radi niečo dobré upiekli, no netušíte čo, máme pre vás riešenie. Vyskúšajte týchto päť jednoduchých a rýchlych receptov, vďaka ktorým vyčaríte lahodné dezerty plné chuti.

Lenivý mille-feuille

Máte chuť na chutný
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Getty Images)

Ingrediencie

  • 375 g mrazeného lístkového cesta, rozmrazeného
  • tri lyžice krupicového cukru a trocha cukru navyše na dozdobenie
  • 300 ml šľahačky
  • 200 g kvalitného vanilkového pudingu
  • 250 g jahôd, ošúpaných, ak sú veľké, rozpolených
  • 125 g malín
  • 125 g čučoriedok

Postup

  1. Rúru predhrejte na 200°C. Plech vysteľte papierom na pečenie.
  2. Čistý pracovný stôl poprášte práškovým cukrom a cesto rozvaľkajte na obdĺžnik s rozmermi 25 cm x 30 cm. Cesto následne preložte na vystlaný plech, celé popicháte vidličkou a pečte 15 minút alebo kým povrch nezozlatne. Pomocou kuchynskej špachtle otočte cesto a potom ho vráťte do rúry na ďalších 5-6 minút, kým nebude chrumkavé a zlaté. Nechajte mierne vychladnúť na podnose a potom presuňte na servírovací tanier, aby úplne vychladlo.
  3. Šľahačku vyšľahajte elektrickým mixérom do zhustnutia. Pomaly pridajte puding a šľahajte, kým sa zmes nespojí.
  4. Smotanovú zmes natrite na vychladnuté pečivo a na vrch poukladajte lesné plody. Pred servírovaním poprášte práškovým cukrom.

 

Čokoládová torta len pre dospelých

Máte chuť na chutný
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Getty Images)

Ingrediencie

  • 150 g vykôstkovaných sušených sliviek, nahrubo nasekaných
  • 80 ml Pedro Ximenez sherry
  • 250 g nasekaných sušienok
  • 100 g pekanových orechov, nasekaných
  • 100 g nesolených pistácií, nasekaných
  • 15 (asi 50 g) ľadových čerešní
  • 150 g nasekaného nesoleného masla
  • 140 g cukrového sirupu
  • 500 g tmavej čokolády, nasekanej
  • kakao na dozdobenie

Postup

  1. Začnite s prípravou deň vopred.
  2. Formu na biskupský chlieb s rozmermi 25 cm x 10 cm vysteľte fóliou.
  3. Vložte sušené slivky a sherry do malej misky a nechajte odležať na dve - tri hodiny.
  4. Sušienky, orechy a čerešne zmiešajte v miske. Maslo, sirup a čokoládu vložte do žiaruvzdornej misky umiestnenej nad hrncom s vriacou vodou a jemne miešajte, kým sa čokoláda nerozpustí. Odstráňte z tepla.
  5. Pridajte sušienkovú zmes, sušené slivky a akúkoľvek tekutinu na namáčanie, miešajte, aby sa zmes spojila. Pevne natlačte zmes do formy, aby sa vytlačili vzduchové bubliny, prikryte plastovou fóliou a chlaďte aspoň štyri hodiny, najlepšie cez noc alebo kým stuhne.
  6. Prevráťte dezert na tanier, poprášte kakaom a nakrájajte na dva centimetre hrubé plátky, aby ste mohli podávať.

 

Rýchla brioška a jablkové koláče

Máte chuť na chutný
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Getty Images)

Ingrediencie

  • dve malé jablká Granny Smith
  • Šťava z jedného citróna
  • 8 x 2 cm hrubé plátky briošky
  • dve vajcia
  • 300 ml mlieka
  • pol lyžičky vanilkového extraktu
  • dve lyžice práškového cukru
  • jedna lyžička mletej škorice
  • med

Postup

  1. Rúru predhrejte na 180°C. Plech vysteľte papierom na pečenie. Jablká ošúpte a zbavte jadierok, nakrájajte na tenké plátky a potom pridajte trochu citrónovej šťavy.
  2. Pomocou 12-centimetrového kruhového vykrajovača vykrajujte z briošiek kolieska. Zmiešajte vajcia, mlieko a vanilku v miske a potom ponorte briošku do zmesi, aby sa namočila. Preneste na čistú tácku. Plátky jabĺk preložte na briošku a posypte cukrom a škoricou. Takto pripravené cesto môžete nechať odležať na jednu hodinu do chladničky. Keď je pripravené na pečenie, pečte v rúre 20-25 minút dozlatista. Poprášte cukrom a pokvapkajte medom.

 

Jednoduché čokoládové fondanty

Máte chuť na chutný
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Getty Images)

Ingrediencie

  • štyri čokoládové muffiny z obchodu
  • pol šálky (165 g) čokoládovo-orieškovej nátierky (napríklad Nutella)
  • kakaový prášok
  • pol šálky (75 g) lieskových orechov, opražených, zbavených šupiek, rozpolených
  • Šľahačka na servírovanie

Postup

  1. Rúru predhrejte na 200°C.
  2. Z každého muffinu odrežte vrchnú časť, aby ste vytvorili rovný povrch, potom odrežte ďalší jeden centimeter hrubý plátok, ktorý použijete ako prikrývku.
  3. Pomocou lyžičky vydlabte stred a potom muffin naplňte čokoládovou nátierkou. Nasaďte odrezanú časť muffinu a položte na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečte sedem minút alebo kým sa čokoládová nátierka nezohreje.
  4. Poprášte kakaom a ihneď podávajte s lieskovými orieškami a smotanou.

 

Malé jahodové galettes s Chantilly krémom

Máte chuť na chutný
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Getty Images)

Ingrediencie

  • dva pláty mrazeného maslového lístkového cesta, rozmrazeného
  • 150 g marcipánu, nakrájaného na tenké plátky
  • 400 g jahôd nakrájaných na tenké plátky
  • 20 g nesoleného masla, rozpusteného
  • jeden a pol lyžice práškového cukru
  • tretina šálky (110 g) kvalitného jahodového džemu
  • 200 ml šľahačky
  • jeden vanilkový lusk, rozpolený
  • dve lyžice práškového cukru

Postup

  • Rúru predhrejte na 190°C. Veľký plech vysteľte papierom na pečenie.
  • Z cesta vyrežte štyri 14-centimetrové kolieska, potom zľahka narežte okraj a položte na plech. Vnútro okraja popichajte vidličkou a na vrch položte marcipán. Chlaďte 15 minút.
  • Na marcipán poukladajte jahody. Okraj cesta potrite maslom a potom posypte práškovým cukrom. Pečte 20-25 minút, kým pečivo nie je zlaté a chrumkavé.
  • Medzitým dajte džem a dve polievkové lyžice vody do malého hrnca na mierny oheň a varte, kým sa neroztopí a nezohreje. Preceďte, tuhé látky odstráňte.
  • Pri príprave Chantilly krému vyšľahajte smotanu, vanilku a práškový cukor elektrickým mixérom, kým sa zmes nespojí.
  • Teplé torty potrite džemovou polevou a podávajte s trochou Chantilly krému.
Viac o téme: PečenieKoláčDezertRecept
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu