Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Ľudí aj expertov roky znepokojuje záhadný most: Psy na ňom páchajú samovraždy! Dôvod vás šokuje

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

DUMBARTON - Most Overtoun neďaleko Dumbartonu v škótskom grófstve West Dunbartonshire vyzerá na prvý pohľad ako mnoho iných krásnych historických stavieb. Spája sa s ním však mrazivé tajomstvo a niektorí miestni obyvatelia sa domnievajú, že za to môže duch smútiacej vdovy.

Kamenný most z viktoriánskej éry v škótskom grófstve West Dunbartonshire sa stal známym ako most psích samovrážd. Ide o fenomén, ktorý už desaťročia mätie tak odborníkov, ako aj miestnych obyvateľov. Z neznámeho dôvodu totiž z tejto gotickej stavby skočilo údajne až 600 psov. Niektorí z nich pád z 50-metrovej výšky prežili. V niekoľkých prípadoch sa dokonca vrátili na most, aby sa o samovraždu pokúsili znova. Správy o záhadných pádoch psov sa od 50. rokov 20. storočia neustále hromadia a jedna z teórií naznačuje, že za to môže duch smútiacej vdovy, informuje britský denník Daily Star.

„Len čo sme vystúpili z auta, Cassie okamžite zamierila k mostu,“ spomína na udalosť z roku 2014 Alice Trevorrowová. „Miluje svoju loptu, zvyčajne sa na mňa pozerá a čaká na ňu. Preto to bolo veľmi zvláštne. Otočila hlavu, pozrela sa hore a urobila obrovský skok. Nikdy nezabudnem na to strašné kňučanie, ktoré vydala, keď skočila,“ pokračovala. Sučke sa vraj podarilo prežiť, ale Alice nechápe, ako sa to stalo. Nevysvetliteľné psie samovraždy pritiahli pozornosť celého sveta a ľudia nevedia prísť na to, prečo sa takéto správanie psov neustále opakuje.

Existuje množstvo teórií a jedna z nich uvádza, že psy sú zmätené a ohromené zvukmi zdola. Iné špekulujú nad tým, že v dome Overtoun žije duch lady Overtounovej, ktorá zostala po smrti svojho manžela v roku 1908 veľmi smutná. Hovorí sa o tom, že v okne vidieť dámu v bielych šatách alebo zvláštnu bielu postavu, ktorá vraj očarí domáce zvieratá a presvedčí ich, aby skočili. Majiteľmi domu sú Bob a Melissa Hillovci. V roku 2019 uviedli, že za 17 rokov ich pobytu naozaj videli, ako niekoľko psov spadlo z mosta. Bob povedal, že psov rozruší pach norka, kuny a iných zvierat.

V okolí mosta sú v súčasnosti umiestnené značky vyzývajúce majiteľov psov, aby mali svojich miláčikov na vôdzke. Záhadu mosta sa rozhodli riešiť aj internetoví pátrači.  Jeden z nich napísal: „Žula obsahuje kremeň. Kremeň vibruje na frekvencii, ktorú psy počujú a môže vyvolať reakciu úteku.“ Druhý uviedol: „Podľa mojej teórie sú skaly tvarované tak, že vietor pôsobí ako psia píšťalka.“ Tretí doplnil: „Nie som si istý, ale domnievam sa, že psy môžu vidieť na úrovni mosta vtáka, rozbehnú sa za nimi a preskočia cez okraj.“

Viac o téme: DuchMostPsySamovraždaŠkótsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu