Sobota1. jún 2024, meniny má Žaneta, zajtra Oxana, Xénia

Najvyšší muž na svete sa stretol s najnižšou ženou na svete: Bizarné FOTO, veď by ju mohol... To je sila!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

KALIFORNIA – Štyridsaťjedenročný Sultan Kosen, najvyšší muž na svete, a tridsaťročná Jyoti Amgeová, najnižšia žena na svete, sa tento týždeň spoločne stretli v Kalifornii. Ich fotografie obleteli celý internet a ohromili množstvo ľudí.

Kosen z Turecka s ohromujúcou výškou 251 centimetrov je jedným z iba 10 potvrdených prípadov v histórii, keď niekto vyrástol na výšky 240 a viac centimetrov. Amgeová z Indie je zase držiteľkou titulu najnižšej žijúcej ženy – meria len niečo vyše 60 centimetrov. Vzrastovo je tak menšia ako priemerné dvojročné batoľa. Kosen aj Amgeová získali svoje tituly v Guinessovej knihe rekordov v roku 2011.

Najvyšší muž na svete
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Profimedia)

Amgeovej nízky vzrast spôsobila achondroplázia, forma dwarfizmu. Na druhej strane, Kosenova mimoriadna výška – ktorá sa prejavila až vo veku 10 rokov – je spôsobená nádorom vedúcim k zdravotnému stavu známemu ako gigantizmus hypofýzy. Duo sa prvýkrát stretlo v roku 2018 na fotení pri pyramídach v Gíze. Teraz, po piatich rokoch, sa títo dvaja opäť spojili, aby ukázali priepastný rozdiel medzi ich telesnými proporciami. Na jednom zo záberov Amgeová drží Kosenovu topánku, ktorá je iba o trochu menšia ako ona sama.

Najvyšší muž na svete
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Profimedia)

Počas rozhovoru pre Guinessovu knihu rekordov sa Kosen podelil o to, že nájsť oblečenie a topánky, ktoré mu sedia, je problém vzhľadom na jeho výšku. Tiež prezradil, že jeho veľkosť mu sťažovala ukončenie školy a aj keď sa prihlásil do basketbalového tímu Galatasaray, bol príliš vysoký na to, aby mohol hrať. Po tom, čo mu svetový rekord priniesol slávu, podstúpil bezplatnú život zachraňujúcu operáciu, ktorá zastavila jeho rast.

S problémami sa však stretáva aj Amgeová. Jej oblečenie, šperky a dokonca aj taniere a príbor sú vyrobené na mieru, pretože priemerný strieborný príbor je pre ňu príliš veľký. Napriek svojej veľkosti celý život navštevovala bežnú školu. Amgeová je tiež klasifikovaná ako najnižšia herečka na svete po tom, čo sa objavila v seriáli „American Horror Story“. „Ľudia ako ja môžu byť malého vzrastu, ale vedia aj hrať,“ povedala pre Guinessovu knihu rekordov. „Bežní ľudia by nemali podceňovať ľudí, ktorí sú malí,“ dodala.

Na rozdiel od Amgeovej, Kosenova výška mu spôsobovala viac problémov ako úžitku. „Je naozaj ťažké nájsť si priateľku. Zvyčajne sa ma boja,“ povedal Guinessovej knihe rekordov po udelení titulu. „Dúfam, že teraz, keď som slávny, budem môcť stretnúť veľa dievčat. Mojím snom je oženiť sa,“ dodal. Tento sen sa mu splnil v októbri 2013, keď sa oženil s Merve Dibovou, ktorá je vysoká 175 centimetrov a siaha až po spodok Kosenovho hrudného koša.

Viac o téme: Guinessova kniha rekordovSultan KosenJyoti Amgeová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu