Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Guinessova kniha rekordov oslavuje výročie: Tento REKORD bol zapísaný ako úplne prvý

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Facebook/Guinness World Records)

LONDÝN - Populárna Guinnessova kniha rekordov, ktorej prvý výtlačok bol zviazaný pred 65 rokmi, 27. augusta 1955, je súborom záznamov o svetových rekordoch v ľudskej činnosti a prírodných javoch. Kniha vychádza každý rok a niektoré rekordy sú z nej vyraďované a nahradzované zase novými. Predáva sa v sto krajinách a bola preložená do 25 jazykov.

Nápad vydať knihu sa zrodil v roku 1951, kedy sa Sir Hugh Beaver, výkonný šéf pivovaru Guinness, zúčastnil lovu v Írsku a nikto z prítomných netrafil letiaceho kulíka zlatého. Rozprúdila sa debata o tom, či je to najrýchlejšie lietajúci vták v Európe. Beaverovi napadlo, že kniha poskytujúca odpovede na podobné otázky by mohla byť užitočná. V roku 1954 sa preto obrátil na londýnsku informačnú agentúru dvojčiat - novinárov Norrisa a Rossa McWhirterovcov, aby sa pokúsila takúto knihu zostaviť. Premiérový výtlačok na 198 stranách bol zviazaný 27. augusta 1955 a stal sa vianočným bestsellerom.

Ďalší rok bola kniha vydaná v USA, kde sa predalo viac ako 70 000 výtlačkov. Nasledovalo vydanie francúzskej (1962), nemeckej (1963), japonskej, španielskej, dánskej a nórskej (1967) a postupne publikácia vyšla v mnohých ďalších jazykoch. Obsah je vo všetkých mutáciách rovnaký. V súčasnosti archívy Guinnessových rekordov obsahujú vyše 40 000 záznamov, pričom každý rok pribudne asi 1500 nových. Tím, ktorý ich spracováva, starostlivo preveruje ich vierohodnosť. Slúži na to svetová sieť kancelárií (New York, Tokio a Peking) a ďalšie zastúpenia. 

Najväčšia kraslica na Slovensku z tohto roka
Zobraziť galériu (2)
Najväčšia kraslica na Slovensku z tohto roka  (Zdroj: TASR/František Iván)

Okrem klasických rekordov, ako je napríklad najstarší, najvyšší alebo najťažší človek na svete, sa v Guinnessovej knihe objavujú aj bizarné kuriozity. K nim patrí napríklad muž s najväčším počtom bielizňových štipcov na tvári, najväčší pochod "zombies" či rekordman s najväčším počtom švábov v ústach. "Guinnessovka" má však aj svojich kritikov, ktorí poukazujú na fakt, že ľudia v honbe za rekordami často riskujú svoje zdravie a životy.

Viac o téme: Guinnessova kniha rekordov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu