Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Zatvárať veko na toalete pri splachovaní alebo nie? Vedci konečne poznajú odpoveď: TOTO je najbezpečnejšie

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

ARIZONA - V posledných mesiacoch sa rozpútalo množstvo debát o tom, či je pri splachovaní lepšie zavrieť veko toalety alebo to nie je potrebné. Výskumníci vykonali experiment a poznajú správnu odpoveď. Mnohých však možno zaskočí.

Charles Gerba, profesor virológie na Arizonskej univerzite a hlavný autor nedávnej štúdie, ktorá merala šírenie vírusových častíc splachovaním toalety, uviedol, že zatváranie záchodových dosiek nemá žiadny významný vplyv na zabránenie šírenia vírusových častíc. To ale neznamená, že zatváranie veka toalety počas splachovania je zlý nápad. Viaceré výskumy totiž potvrdili, že táto praktika obmedzuje šírenie bakteriálnych patogénov, ktoré bývajú väčšie ako ich vírusové ekvivalenty. 

Zatvárať veko na toalete
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Pri vykonanom pokuse Gerba a jeho kolegovia nasadili do verejných aj domácich záchodov dávky vírusu bakteriofága MS2 a ten mal za úlohu infikovať baktérie. Samotný vírus nie je nebezpečný pre človeka, ale pôsobí ako zástupca všetkých ostatných škodlivých látok, ktoré nebezpečné sú. Následne ich spláchli a zistili, že pri zdvihnutom alebo spustenom veku sa množstvo vírusu štatisticky nelíši. „Bakteriofága MS2 nemala žiadny významný vplyv na krížovú kontamináciu povrchov domácich toaliet," uvádza sa v štúdii.

Ak chcete ochrániť podlahu v blízkosti toalety, potom veko nezatvárajte. Ak je však vašou prioritou udržať čistú stenu, veko pred spláchnutím zatvorte. Ak chcete udržiavať čistotu v akejkoľvek časti kúpeľne, potom existuje niečo oveľa lepšie ako len spláchnuť: vydezinfikujte ju. „Čistenie záchodovej misy dezinfekčným prostriedkom (formulovanou kyselinou chlorovodíkovou) a záchodovou kefou znížilo kontamináciu MS2 vody v záchodovej mise o 99,99 % v porovnaní s čistením iba kefou," potvrdzuje štúdia. Okrem toho experti zistili, že samotná záchodová kefa bola menej kontaminovaná, keď ľudia pri čistení použili aj dezinfekčný prípravok. Inými slovami, ak nechcete ochorieť, čistite si svoju kúpeľňu a toaletu častejšie.

Viac o téme: KúpelňaBaktérieToaletaSplachovanie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu