Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Mávate často tik v oku? Odborníci prezradili, kedy treba zbystriť: Môže vám hroziť vážne ochorenie!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

CAMBRIDGE - Aj vás možno niekedy prekvapí šklbanie oka, ktoré väčšinou odznie samé bez toho. Lekári však upozorňujú, že tento jav môže poukazovať aj na viaceré zdravotné komplikácie. Prezradili, kedy by ste očný tik nemali brať na ľahkú váhu.

Šklbanie oka, známe aj ako očný tik, môže byť spôsobené únavou, nadmerným množstvom kofeínu či alkoholu. „Existuje niekoľko dôvodov, prečo môže dôjsť k tikom očného viečka,“ pre britské noviny The Guardian vysvetlil konzultant okuloplastickej chirurgie Cornelius Rene z nemocnice Addenbrooke's v Cambridge. „Najčastejšou príčinou je benígny esenciálny blefarospazmus alebo BEB. Je to nekontrolovateľný kŕč očného viečka, ktorý často nemá žiadnu príčinu,“ uviedol ďalej. Lekár dodal, že ak ide len o šklbanie jedného viečka, ide o takzvanú myokymiu, čiže nezhubný stav, ktorý sa zlepší sám a zvyčajne trvá len niekoľko dní až týždeň.

Mávate často tik v
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Ak však tik trvá viac ako dva týždne, mali by ste navštíviť lekára. Ten vás buď pošle k špecialistovi, alebo preverí vaše lieky, ktoré by mohli byť spúšťačom tejto komplikácie. Pokiaľ však tento stav pretrváva niekoľko týždňov, môže to signalizovať niečo závažnejšie. „Ak sa u vás vyskytne pretrvávajúci zášklb, ktorý trvá dlhšie ako dva týždne a všimnete si akékoľvek nezvyčajné zmeny vo vzhľade alebo pocite vášho oka, základný problém môže byť inde,“ uviedol Luke Powles z kliniky Bupa Health Clinics pre The Guardian. „Môže ísť o skoré indikátory sklerózy multiplex alebo Parkinsonovej choroby, čiže progresívnej mozgovej poruchy, ktorá vedie k svalovej stuhnutosti a napätiu, čo sťažuje pohyby a mimiku tváre,“ dodal.

V prípade, že ide len o krátkodobé šklbanie, vám môžu pomôcť nasledujúce tipy od odborníkov. Je veľmi dôležité dopriať si dostatok odpočinku. Nájdite si spôsob ako relaxovať, naťahovať si a masírovať napäté svaly a pokúste sa netrápiť samotným tikom, pretože to môže vás stav ešte zhoršiť. Rene tiež odporúča znížiť príjem kávy, aby ste eliminovali napätie. 

Viac o téme: Skleróza multiplexTikŠklbanie oka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu