Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Umelec pobúril stvárnením Ježiša na plagáte: Poriadne rozzúril kresťanov, vraj sexualizuje Božieho syna!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

SEVILLA - Zobrazenie Ježiša v podaní Salustiana Garciu vyvolalo v Španielsku vlnu nevôle. Ide o plagát Krista avizujúci príchod Veľkej noci, ktorý bol vystavený v Seville. Autor si však svoje dielo obhajuje a kritikom trpezlivo vysvetľuje, že nezobrazil nič nové a bol inšpirovaný vlastným synom.

Španielskych ultrakonzervatívcov rozzúril plagát Ježiša, ktorého autorom je sevillský umelec Salustiano Garcia. Vo svojom diele zobrazil Krista po jeho zmŕtvychvstaní ako stojí polonahý pred krvavočerveným pozadím, pričom spodnú časť jeho tela mu zakrýva biela látka. Kritici tvrdia, že plagát sexualizuje Ježiša. Rada bratstiev a cechov, ktorá organizuje hlavné predveľkonočné podujatia v Seville, však kritikom odkazuje, že plagát zobrazuje žiarivú stránku Veľkého týždňa v najčistejšom štýle tohto prestížneho maliara, informuje španielský denník El diario.

Ultrakonzervatívna katolícka organizácia IPSE, ktorá podporuje úctu ku kresťanským symbolom a aktívne vystupuje proti potratom, však uviedla: „Je to absolútne hanebné a úchylné.“ V jej stanovisku sa uvádza, že obrázok nemá nič spoločné s posolstvom Veľkonočného týždňa a zobrazuje Krista ako zženštilého. Žiada preto od umelca verejné ospravedlnenie.

Pre dielo nemá pochopenie ani Javier Navarro z krajne pravicovej strany Vox. Uviedol, že plagát sa snaží provokovať, informuje španielský denník El diario. Politik zároveň povzbudil veriacich k účasti na Veľkom týždni v Seville. Umelec sa obhajuje a vysvetľuje, že jeho zobrazenie Krista vychádza z obrazu jeho syna, je jemné, elegantné a vytvorené s hlbokou úctou. „Ak chcete vidieť v mojom obraze sexualitu, musíte byť blázon,“ prehlásil Garcia pre spravodajský portál sevilla.abc.es. Trvá na tom, že na jeho diele  nie je nič, čo už nebolo zobrazené v umeleckých dielach starých stovky rokov.

Umelec pobúril stvárnením Ježiša
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Profimedia)

Líder španielskej vládnucej socialistickej strany v južnej Andalúzii Juan Espadas vystúpil na obranu diela a odsúdil prejavy homofóbie a nenávisti, ktoré vyvolalo. Povedal aj to, že sa v ňom spája tradícia a modernosť regiónu. Oslavy Veľkého týždňa pripomínajúce smrť a zmŕtvychvstanie Krista sú v hlboko katolíckom Španielsku veľmi dôležité, a to obzvlášť v Seville, ktorá je všeobecne považovaná za centrum týchto osláv.

Viac o téme: UmelecJežišSalustiano Garcia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu