Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Archeológ šokoval teóriou o Ježišovi: Týmto bol v skutočnosti! A kresťanstvo? Sexuálny kult

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Koncom 60. rokov 20. storočia renomovaný britský učenec zmaril celú svoju kariéru tým, že podporil dosť divoké tvrdenie. Podľa Johna Marca Allegra, vplyvného filológa a archeológa, Ježiš nebol živý človek, ale huba.

Pre niektorých Biblia predstavuje doslovnú pravdu, zatiaľ čo iní ju chápu ako súbor alegórií, ktoré sa nemusia podobať historickej realite, ale obsahujú božské posolstvá, ktoré je potrebné dekódovať. V rámci tejto starodávnej zbierky príbehov sa najčastejšie diskutuje o historickom dôkaze Ježiša. Niektorí predstavili teórie, ktoré pobúrili najmä mnohých veriacich, informuje IFL Science.

Staroveké objavy

V roku 1947 beduínski pastieri narazili na zbierku nádob obsahujúcich staré dokumenty ukryté v drsnej a odľahlej časti Judskej púšte. Tieto texty, dnes známe ako Zvitky od Mŕtveho mora, mali mať obrovský vplyv na naše chápanie dejín judaizmu a kresťanstva, pretože obsahovali najstaršie zachované verzie kníh. Ale v čase ich objavu boli zjavne nepreložené a ich význam bol preto neznámy. Tu do príbehu vstupuje už spomínaný John Marco Allegro.

Allegro bol medzi prvými učencami, ktorým bolo dovolené rozlúštiť tieto neoceniteľné staroveké texty. V roku 1955 Allegro odporučil, aby bol Medený zvitok, najväčší zo zvitkov, zaslaný na Manchester University vo Veľkej Británii, kde by sa dal rozstrihať a prečítať. Allegro a jeho kolegovia sa potom pustili do vytvárania zmyslu dokumentov. Po rokoch driny a tvrdej práce a mnohých nezhodách boli texty konečne publikované.

Ježiš je v skutočnosti huba

V roku 1970 vydal Allegro novú knihu s názvom Posvätná huba a kríž a potom v roku 1979 Zvitky od Mŕtveho mora a kresťanský mýtus. Obe knihy rozširujú jeho myšlienku, podľa ktorej bolo kresťanstvo v skutočnosti zásterkou pre tajný sexuálny kult vytvorený ľuďmi pod vplyvom muchotrávky červenej. V tejto teórii bol Ježiš chodiacou metaforou pre hubu a jej vplyvy.

Allegro pomocou etymológie tvrdil, že rané kresťanstvo bolo vytvorené esénskym kultom, ktorý zaznamenával svoje šamanistické praktiky prostredníctvom textov Nového zákona. Tvrdil, že keď evanjelisti prišli prepísať tieto príbehy, aby vytvorili evanjeliá, v skutočnosti poukázali na nepochopenie skutočného významu textu. V tomto príbehu nikdy neexistoval muž menom Ježiš, existoval iba kult, ktorý používal halucinogénne huby.

Archeológ šokoval teóriou o
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Pomsta alebo krok vedľa?

Netreba dodávať, že názory Allegra neboli dobre prijaté mimo širších protikultúrnych hnutí 70-tych rokov. Niektorí veria, že Allegro túto teóriu vytvoril ako pomstu proti kresťanským kritikom, ktorí zamietli jeho skoršie preklady Zvitkov od Mŕtveho mora, zatiaľ čo iní si myslia, že talentovaný lingvista len "stúpil vedľa". Tak či onak, Allegrove interpretácie nie sú o nič menej bizarné ako väčšina obsahu historických prameňov, ktoré študoval.

Viac o téme: MuchotrávkaKresťanstvoKultJežiš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu