Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Lekári odhalili nezvyčajné symptómy Alzheimerovej choroby: Objavujú sa roky pred diagnostikovaním! Pozor na toto

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

SAN FRANCISCO - Lekári zistili, že telo dokáže avizovať nástup Alzheimerovej choroby prostredníctvom vizuálnych príznakov, ktoré by sme s touto diagnózou vôbec nespájali. K týmto zisteniam dospeli na základe analýzy zdravotných záznamov pacientov zo šestnástich krajín. Výsledky zverejnili v odbornom časopise Lancet Neurology.

Medzi typické symptómy Alzheimerovej choroby patrí strata pamäti, ktorá sa spočiatku prejavuje zabúdaním, ťažkosťami so zapamätaním si nedávnych udalostí a zvýšenou zmätenosťou. Vedci však zistili, že u niektorých ľudí sa môže prejaviť menej známymi príznakmi, a to ťažkosťami so zrakom. Ide najmä o nesprávny odhad vzdialeností, zlé rozlišovanie pohybujúcich sa a nehybných predmetov a písanie. Tieto problémy môžu zostať roky nediagnostikované aj v prípade, že pacient navštívi svojho očného lekára, pretože ten ich nevyhodnotí ako vážne. 

Podtyp Alzheimerovej choroby

Vedci z Kalifornskej univerzity v San Franciscu sa snažia túto situáciu zmeniť prostredníctvom vôbec prvej rozsiahlej medzinárodnej štúdie o kortikálnej atrofii (PCA), ktorá je podtypom Alzheimerovej choroby. Preto preskúmali zdravotnú dokumentáciu viac ako tisícky pacientov zo šestnástich krajín. Vizuálno-priestorové príznaky Alzheimera sa prejavili u pozorovaných osôb približne o päť alebo šesť rokov skôr ako u tých, ktorí trpeli bežnejšou formou tohto ochorenia. PCA je jej špecifický podtyp a symptómy zahŕňajú ťažkosti s čítaním a matematikou, používaním každodenných predmetov, odhadom vzdialeností a rozpoznávaním tvárí. Problémy s pamäťou sa môžu prejaviť až s postupujúcim ochorením.

Priemerný vek, v ktorom sa príznaky zvyčajne prejavia, je 59 rokov. Je to šesť rokov pred priemerným vekom, v ktorom sa diagnostikuje Alzheimerova choroba. Postihovať môžu ľudí aj bez iných problémov s pamäťou, čo u niektorých vyvoláva dojem, že nejde o neurologické ťažkosti. Zhoršenie zraku je vedľajším účinkom všeobecného procesu starnutia a mnohí dospelí okolo 50. a 60. roku života ho pravdepodobne pripisujú svojmu veku a namiesto vyhľadania lekárskej pomoci sa rozhodnú pre okuliare. Potom uplynie veľa času, kým konečne navštívia oftalmológa, ktorý po zistení abnormalít pošle pacienta k neurológovi a ten bude identifikovať problém. Priemerný čas, ktorý uplynie od prvého výskytu atypických zrakových príznakov po konečné stanovenie diagnózy, sú necelé štyri roky. 

Lekári odhalili nezvyčajné symptómy
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/František Iván)

Je potrebná lepšia identifikácia pacientov

Spoluautorka štúdie Marianne Chapleauová v tejto súvislosti uviedla: "Potrebujeme väčšiu informovanosť o PCA, aby na ňu mohli upozorniť lekári. Väčšina pacientov navštívi optometristu, keď začnú pociťovať zrakové problémy. Potom môžu byť poslaní k oftalmológovi, ktorý tiež nemusí rozpoznať PCA. Potrebujeme lepšie nástroje na včasnú identifikáciu týchto pacientov a poskytnutie liečby." V štúdii vedci merali hladiny dvoch charakteristických znakov Alzheimerovej choroby - tau a amyloidných proteínov. Amyloid beta sa hromadí v mozgu a vytvára ložiská, ktoré sú pravdepodobne spúšťačmi zápalu v tele a sú hnacím motorom narušenej komunikácie medzi mozgovými bunkami. Tau zvyčajne pomáha stabilizovať vnútornú štruktúru nervových buniek v mozgu. 

V prípade Alzheimerovej choroby abnormálne chemické zmeny spôsobujú, že sa oddeľuje od nervových buniek a znovu sa pripája k iným tau proteínom, čím sa vytvárajú vlákna, ktoré sa nakoniec zapletú. Ľudia s PCA mali v mozgu podobné hladiny tau a amyloidných plakov ako ľudia s bežnejšou formou Alzheimerovej choroby. Hoci nie je známy žiadny liek, spoločné patologické javy znamenajú, že pacientom s PCA môže prospieť účasť na klinickom skúšaní jedného z niekoľkých pripravovaných liekov alebo rozhovor s poskytovateľom zdravotnej služby. 

Lekári odhalili nezvyčajné symptómy
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

"Lepšie pochopenie PCA je kľúčové pre zlepšenie starostlivosti o pacientov aj pre pochopenie procesov, ktoré sú príčinou Alzheimerovej choroby. Je veľmi dôležité, aby sa lekári naučili rozpoznať tento syndróm, aby boli pacienti správne diagnostikovaní. Z vedeckého hľadiska potrebujeme pochopiť, prečo Alzheimerova choroba postihuje najmä zrakové a nie pamäťové oblasti mozgu. Naša štúdia zistila, že 60 percent pacientov s PCA boli ženy. Odhalenie dôvodu, prečo sa zdajú byť náchylnejšie, je jednou z dôležitých oblastí budúceho výskumu," priblížil hlavný autor štúdie Gil Rabinovici. 

Viac o téme: ZrakAlzheimerova choroba
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu