Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Na Slovensku zúri vírusové ochorenie! Vo veľkom zatvárajú školy: Chorobnosť stúpa

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Na Slovensku aktuálne zúri vírusové ochorenie, kvôli ktorému museli zatvoriť už viac ako 50 škôl v Nitrianskom a Trnavskom samosprávnom kraji. Vážnosť situácie si uvedomuje aj vedenie Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Nových Zámkoch, ktorá zakázala návštevy. Zvýšenú chorobnosť eviduje aj Úrad verejného zdravotníctva, podľa ktorého chorobnosť na akútne respiračné ochorenia (ARO) vo štvrtom kalendárnom týždni tohto roka stúpla o 23,1 percenta. Zvýšila sa tiež chorobnosť na chrípku a chrípke podobné ochorenia (CHPO), a to o 28,1 percenta.

Spolu 21 materských škôl (MŠ) a desať základných škôl (ZŠ) muselo byť v uplynulom týždni od 22. januára zatvorených v Trnavskom kraji pre zvýšený výskyt akútnych respiračných ochorení (ARO). Epidemiológovia zaznamenali celkový nárast výskytu ARO vrátane COVID-19 o 32,18 %, z toho nárast chorobnosti na chrípke podobné ochorenia o 9,75 %. Informoval o tom riaditeľ Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Trnave Tomáš Hauko.

archívne video

Úrad verejného zdravotníctva upozornuje na prípady osýpok v hlavnom meste (Zdroj: ÚVZ SR)

Chorých na ARO bolo spolu v evidencii 7863, na chrípku 1303. "Na úrovni okresov bola najvyššia chorobnosť na ARO v okrese Trnava a v skupine detí do päť rokov," uviedol.Z celkového počtu zatvorených školských zariadení bola jedna MŠ a jedna ZŠ v okrese Dunajská Streda. V okrese Galanta zatvorili sedem MŠ a päť ZŠ, v okrese Hlohovec tri MŠ a jednu ZŠ, v okresoch Piešťany a Skalica po jednej MŠ. Dve MŠ a jedna ZŠ bola uzatvorená v okrese Senica a v okrese Trnava to bolo šesť MŠ a dve ZŠ. "Stupeň intenzity chrípky v Trnavskom kraji je na úrovni lokálnych epidémií," konštatoval riaditeľ RÚVZ. U 3,0 % ochorení bol hlásený komplikovaný priebeh - najčastejšie zápalom stredného ucha a zápalom prínosových dutín.

Respiračné ochorenia i chrípka zatvorili v Nitrianskom kraji 26 škôl

Zdravotníci v Nitrianskom kraji zaznamenali v štvrtom kalendárnom týždni nárast chorobnosti na akútne respiračné ochorenia o 18 percent oproti predchádzajúcemu kalendárnemu týždňu. Z celkového počtu 6481 nahlásených akútnych respiračných ochorení tvorili 16 percent chrípkové ochorenia, informoval Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Nitre.

Na Slovensku zúri vírusové
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock)

Najvyššia chorobnosť z hľadiska veku bola zaznamenaná v skupine detí vo veku od nula do päť rokov. Priebeh ochorení bol komplikovaný u 116 osôb. Najčastejšími komplikáciami boli zápaly prínosových dutín, nasledovali zápaly pľúc a zápaly stredného ucha.Vírus chrípky typu A bez bližšej špecifikácie bol potvrdený u 47 pacientov, predovšetkým v okresoch Nové Zámky, Nitra a Levice.

Vírus chrípky typu B bez bližšej špecifikácie potvrdili zdravotníci v dvoch prípadoch.Výchovno-vzdelávací proces bol z dôvodu zvýšeného výskytu akútnych respiračných ochorení prerušený v 26 školských zariadeniach. Zatvorených bolo 14 materských škôl, desať základných škôl, odborné učilište i špeciálna základná škola.

Nemocnica v Nových Zámkoch zakázala až do odvolania návštevy na oddeleniach

Vedenie Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Nových Zámkoch zakázalo od začiatku tohto týždňa návštevy na jednotlivých oddeleniach. Dôvodom je zvyšujúci sa výskyt respiračných ochorení, hlavne chrípky typu A v nemocnici, zdôvodnilo svoje rozhodnutie vedenie.Hlavný vchod bude v pracovných dňoch uzatvorený od 16.00 do 5.00 h. Počas víkendov bude hlavný vchod uzatvorený úplne. Zákaz platí až do odvolania, upozornila nemocnica.

V štvrtom kalendárom týždni bolo v Novozámockom okrese podľa informácie regionálneho úradu verejného zdravotníctva hlásených 2020 akútnych respiračných ochorení. Chorobnosť sa v porovnaní s predchádzajúcim týždňom zvýšila o 1,5 percenta. Priebeh ochorení bol komplikovaný u 26 osôb, medzi najčastejšie komplikácie patrili otitídy. U 16 pacientov bol ako pôvodca ochorenia potvrdený vírus chrípky typu A.

Chorobnosť na akútne respiračné ochorenia, chrípku a CHPO stúpla

Chorobnosť na akútne respiračné ochorenia (ARO) vo štvrtom kalendárnom týždni tohto roka stúpla o 23,1 percenta. Zvýšila sa tiež chorobnosť na chrípku a chrípke podobné ochorenia (CHPO), a to o 28,1 percenta. Informovali o tom z odboru komunikácie Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.Epidemiológovia počas týždňa zaznamenali 63.101 prípadov ARO. Najvyššiu chorobnosť zaznamenali v Prešovskom kraji, najnižšiu v Nitrianskom kraji. Ochorenia sa vyskytli najčastejšie vo vekovej skupine detí do piatich rokov. "Priebeh ochorení bol komplikovaný u 2005 osôb, čo predstavuje 3,2 percenta zo všetkých ARO," priblížil úrad.

Ako chrípku a CHPO v treťom kalendárnom týždni nahlásili 9429 ochorení, čo predstavuje 15,2 percenta z celkového počtu ARO. Najvyššia chorobnosť bola v Trenčianskom kraji, najnižšia v Bratislavskom kraji. Najvyššia vekovo špecifická chorobnosť na CHPO bola vo vekovej skupine do piatich rokov.

V spomínanom období nahlásilo prerušenie výchovno-vzdelávacieho procesu 118 materských škôl, 75 základných škôl a štyri stredné školy.Úrad vo štvrtom kalendárnom zaznamenal osem prípadov ťažkého akútneho respiračného ochorenia z Trnavského, Banskobystrického a Žilinského kraja. Tiež bolo spracovaných 235 prípadov ochorenia COVID-19. Z celkového počtu hlásených prípadov ochorenia bola v januári (k 28. 1.) najvyššia vekovo-špecifická chorobnosť zaznamenaná vo vekovej skupine detí do jedného roku života.

Viac o téme: NemocnicaChorobnosťRespiračné ochorenia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu