Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Lekár prezradil, prečo by ste nikdy nemali zaspať pred televízorom: Hrozivý dôvod, o ktorom ste netušili

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

WASHINGTON - Lekár vo videu na TikToku varoval pred bežnou praktikou, ktorú možno robíte aj vy - zaspávanie pri zapnutom televízore. Odvoláva sa pritom na štúdiu, ktorá ukázala, že vystavovanie sa svetlu počas noci vedie k vážnym zdravotným problémom.

Podľa amerického lekára pôsobiaceho na pohotovosti Joea Whittingtona zaspávanie so zapnutým televízorom môže spôsobiť viac škody, ako si myslíte. "Môže skrátiť váš život a negatívne ovplyvniť vaše zdravie. Tu je dôvod," povedal s odvolaním sa na štúdiu z roku 2022, ktorú vykonali výskumníci z Northwestern University School of Medicine v Chicagu.

@drjoe_md Do you sleep with the tv on? Studies have shown this can negatively affect your health! #insomnia #nightlight #medical #helathtips ♬ original sound - Dr. Joe, M.D. 🩺

V rámci štúdie s viac ako 550 účastníkmi vo veku od 63 do 84 rokov museli participanti nosiť hodinky do postele, aby odborníci mohli merať množstvo okolitého svetla, ktorému boli v noci vystavení, a jeho následný vplyv na ich zdravotný stav. 

Lekár prezradil, prečo by
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: profimedia.sk)

"Zistilo sa, že tí, ktorí spali aj pri najmenšom okolitom osvetlení v miestnosti, mali väčšiu pravdepodobnosť, že budú trpieť cukrovkou, obezitou a hypertenziou. Taktiež to, že ľudia, ktorí spali pri tlmenom osvetlení, napríklad z televízora alebo smartfónu, mali nasledujúce ráno vyššiu úroveň inzulínovej rezistencie, čo ovplyvnilo schopnosť ľudí regulovať hladiny glukózy." Rozdiely v obezite a cukrovke u účastníkov boli naozaj ohromujúce.

Doktor Samuel Choudhury zo Singapuru poznamenal, že zistenia štúdie Northwestern University sú v súlade s výskumom vykonaným v Japonsku. "Ten tiež odhalil, že svetlo v noci zvyšuje riziko obezity. Japonskí vedci zistili, že myši vystavené svetlu v noci boli s väčšou pravdepodobnosťou obézne a mali cukrovku. Svetlo v noci tiež znižuje hladinu melatonínu, ktorá, ako ukázali niektoré výskumy, zvyšuje riziko vysokého krvného tlaku a cukrovky. Niektorí z vás sa možno pýtajú: ‚Prečo ma to zabíja?‘ Pretože cukrovka, obezita a vysoký krvný tlak sú hlavnými rizikovými faktormi rozvoja srdcových chorôb, vysvetlil Choudhury.

Viac o téme: VýskumSpánokTelevízia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu