Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Expert odporúča, dajte si túto RASTLINU do spálne! Dokáže zlepšiť váš spánok

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Špeciálna rastlina má vzácnu schopnosť, ktorá by mohla pomôcť ľuďom so spánkovými problémami. Rastlina je výnimočná tým, že kyslík nevylučuje cez deň, ale v noci. Vďaka jeho extra dávke sa tak ráno zobudíte odpočinutejší a sviežejší. Spánkový odborník sa podelil o ďalšie tipy na kvalitný spánok.

Sansevieria trojpása dokáže zlepšiť život pumpovaním kyslíka do domácnosti. Na rozdiel od iných rastlín uvoľňuje všetok svoj kyslík v noci, píše The Sun. Jeho dostatok počas spánku vám pomôže rýchlejšie zaspať a zlepšuje náladu i duševnú bdelosť na ďalší deň. Výskumy naznačujú, že nižšie hladiny kyslíka môžu mať za následok bolesť hlavy po prebudení. Naopak, vyššie hladiny kyslíka povzbudzujú mozog, aby zostal v hlbšom a posilňujúcom spánku. 

"Sansevieria trojpása rastie predovšetkým v Afrike vo veľmi suchých podmienkach. Je zvyknutá na tak horúce miesta, že počas dňa má všetky póry úplne uzavreté, takže nestráca žiadnu vodu odparovaním. Keď teplota v noci klesne, otvoria sa jej póry a uvoľní sa všetok kyslík, ktorý zadržiava," informuje portál Patch Plants. Na každých 150 gramov rastliny sa uvoľní 32 gramov kyslíka. Každý deň dospelý človek spotrebuje okolo 550 litrov kyslíka. Rastlina tiež odstraňuje škodlivé chemikálie zo vzduchu. Filtruje napríklad xylén, trichlóretylén, toluén, benzén či formaldehyd. 

Sansevieria trojpása
Zobraziť galériu (2)
Sansevieria trojpása  (Zdroj: Getty Images)

Kľúčom k rýchlemu zaspávaniu je tiež relaxácia približne hodinu pred spaním, uviedol odborník na spánok James Wilson. Lekár a spoluzakladateľ spoločnosti Beingwell radí naplniť si horúcu fľašu vlažnou vodou, položiť na ňu bosé nohy a čakať, kým fľaša úplne nevychladne. Rovnako má trik aj na problémy s chrápaním. "Užite lyžicu olivového oleja, pretože protizápalové účinky a zmierňuje chrápanie," prezradil Wilson. Táto metóda síce nie je veľmi chutná, no pomôže vám v lepšom a kvalitnejšom spánku.

Viac o téme: RastlinaSansevieria trojpása
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu