Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Skrytý klenot v pražskej knižnici vás uchváti: Pozrite na to, také niečo ste ešte nevideli

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PRAHA - Ak sa chystáte navštíviť Prahu, určite nevynechajte Mestskú knižnicu. Tento skrytý klenot v hlavnom meste Českej republiky má viac, ako len starostlivo usporiadané knihy na policiach. Na Instagrame sa nedávno objavilo video, ktoré uchvátilo množstvo ľudí.

V pražskej Mestskej knižnici okrem kníh nájdete aj podmanivú umeleckú inštaláciu s názvom Veža poznania, inak známa aj ako Idiom, ktorá pozostáva z 8000 kníh. Tento umelecký výtvor zdobí vestibul knižnice od roku 1998. Je to valcovitá veža, ktorú vytvoril slovenský umelec Matej Krén, postavená naskladaním prekrývajúcich sa kníh od podlahy po strop.

Veža má vo svojom vnútri štrbinu, do ktorej môžete nahliadnuť. Zrkadlá strategicky umiestnené vo vnútri vytvárajú závratný efekt a ilúziu, že stoh kníh sa nekonečne rozprestiera nahor aj nadol. Budete tak mať pocit, že knižná veža je doslova nekonečná, ako to dokazuje aj video zverejnené na Instagrame.

Knižnica sa nachádza na Mariánskom námestí v Starom Meste, v blízkosti známeho Orloja. Krén je autorom rôznych projektov zameraných na knihy vrátane známeho Gravity Mixer (rotundy zloženej z tisícok kníh) či Pasáže - umeleckého diela pripomínajúceho chodbu z kníh a zrkadiel.

Viac o téme: KnižnicaVežaPrahaOptická ilúzia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu