Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Univerzita Karlova v Prahe si pripomína obete streľby podujatiami pre študentov

(Zdroj: Profimedia.sk)

PRAHA - Univerzita Karlova v Prahe (UK) si v nedeľu, a teda presne mesiac po streľbe na tamojšej filozofickej fakulte, pripomína obete tejto tragédie. Pre študentov a učiteľov sa o 11.30 h čiastočne a len na niekoľko hodín otvorila hlavná budova tejto fakulty na námestí Jana Palacha v centre Prahy, kde sa tragédia odohrala, uvádza portál iDNES.cz. Budova je pre záujemcov čiastočne otvorená do 16.00 h, pričom novinári ani fotoreportéri do nej nemajú povolený vstup.

Pre študentov a vyučujúcich sa v budove konajú prednášky aj hudobné vystúpenia. Zároveň si medzi sebou môžu vymieňať knihy. Organizátori akcie všetkých záujemcov poprosili, aby sa vopred dobrovoľne a nezáväzne zaregistrovali a uľahčili im tak plánovanie podujatia. 

archívne video

Stovky ľudí si pietnym pochodom uctili obete streľby na univerzite v Prahe (Zdroj: TASR/Barbora Vizváryová)

Dekanka Filozofickej fakulty UK Eva Lehečková vyjadrila radosť z toho, že fakulta po mesiaci, v ktorom bola podľa jej slov "domom ticha", znova aspoň na chvíľu ožije. Napriek tomu, že je v nedeľu otvorená len čiastočne a len na pár hodín, označila túto skutočnosť za "obrovský krok k uzdravovaniu".

Rektorka sa poďakovala študentom

Rektorka UK Milena Králíčková sa poďakovala študentom, ktorí sa podieľali na organizácii nedeľnej akcie, a tiež vedeniu fakulty za jeho otvorenosť a ústretovosť, ako aj ostatným vysokým školám i verejnosti za prejavenú podporu.

Všetky nedeľné akcie sú zamerané na pietne pripomenutie udalostí z 21. decembra, ktoré si vyžiadali 14 obetí z radov študentov aj pedagógov a 25 zranených, priblížil prodekan Filozofickej fakulty UK Martin Pehal. Čiastočné otvorenie fakulty podľa jeho slov vychádza z odporúčaní psychológov, ktorí pokladajú návrat na miesto streľby za dôležitú súčasť ozdravného procesu.

Program je na nedeľu pripravený aj na námestí Jána Palacha a tiež v budove Vysokej školy umeleckopriemyselnej v Prahe (UMPRUM). V priestoroch UMPRUM sa môžu záujemcovia zapojiť do spracovania vosku zo sviečok, ktoré ľudia zanechali na pietnych miestach pri sídle filozofickej fakulty či pred internátnym komplexom Karolinum. Ľudia tam v posledných týždňoch nanosili tisíce sviečok a ďalších pietnych premetov, ktoré dobrovoľníci nedávno zozbierali. Z roztavených sviečok by mala vzniknúť socha. 

Viac o téme: ObeteStreľbaŠtudentiPrahaŠkolaUniverzita KarlovaFilozofická fakultaUniverzita Karlova v Prah
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu