Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

WHO varuje pred skrytým zabijakom v potravinách: Na toto si dajte veľký pozor!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

ŽENEVA - Svetová zdravotnícka organizácia vydala varovanie o znečisťujúcich látkach, ktoré sa údajne hromadia v jedle. Príčinou ich vzniku sú najmä priemyselné procesy a spaľovanie odpadu. Odborníci zároveň prezradili, akými spôsobmi sa môžete chrániť.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) koncom novembra varovala pred environmentálnou znečisťujúcou látkou známou ako dioxíny. Jej predstavitelia informovali, že v 90 percentách prípadov ľudia prichádzajú do kontaktu s touto nebezpečnou chemikáliou prostredníctvom potravín. Najviac kontaminované sú mäso, mliečne výrobky, ryby a mäkkýše. Vysoko toxická zlúčenina sa spája s rakovinou a môže spôsobovať reprodukčné a vývojové problémy či poškodiť imunitný systém.

WHO varuje pred skrytým
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Priemyselné procesy a neprofesionálne spaľovanie odpadu mimo spaľovní sú hlavnými vinníkmi uvoľňovania dioxínov do nášho životného prostredia, hoci svoju úlohu zohrávajú aj prírodné udalosti, ako sú lesné požiare. Štúdia zverejnená Národnou knižnicou medicíny zistila, že spaľovanie odpadu predstavuje významnú hrozbu pre verejné zdravie. Súvisí to aj s prehrievaním našej planéty, čo zase zvýšilo riziko lesných požiarov, a okysľovaním, ktoré poškodzuje morský život.

Chemikálie sa rozkladajú pomaly. Trvá sedem až jedenásť rokov, kým sa ich koncentrácia v ľudskom tele zníži o polovicu. Aj keď experti nepredpokladajú, že dioxíny negatívne ovplyvnia naše zdravie, WHO zdôraznila, že väčšina prípadov kontaminácie sa vyskytla v krajinách s väčšou regulačnou infraštruktúrou. Odporučili preto vládam monitorovať priemyselné procesy aj výrobu potravín, vďaka čomu je možné predchádzať tvorbe toxických látok.

WHO varuje pred skrytým
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

WHO poukázala aj na to, že orezávanie tuku z mäsa môže obmedziť vašu expozíciu dioxínom, ktoré sa ukladajú v tukovom tkanive zvierat. Riešením tiež môže byť prechod na rastlinnú stravu. Nemusíte však mäso úplne vymeniť za vegetariánske jedlo; stačí, ak tak urobíte párkrát týždenne. Pestovanie vlastného jedla je pravdepodobne najbezpečnejšou možnosťou, ako sa zabrániť kontaminácii dioxínmi a inými toxickými pesticídmi.

Viac o téme: PotravinyOtravaToxínWHOMäso
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu