Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Počet obetí lesných požiarov v Čile stúpa: Prezident povolal na pomoc armádu

Požiare v Čile
Požiare v Čile (Zdroj: SITA/AP/Esteban Felix)

VALPARAÍSO - Počet obetí lesných požiarov, ktoré sužujú strednú časť Čile, stúpol na 64 a bude sa naďalej výrazne zvyšovať, upozornil v nedeľu čilský prezident Gabriel Boric.

"Toto číslo sa bude zvyšovať. Vieme, že sa bude výrazne zvyšovať," varoval Boric počas návštevy v meste Quilpué ležiacom pri požiarmi vážne zasiahnutom meste Viňa del Mar.Ministerka vnútra Carolina Toháová v nedeľu podľa agentúry DPA uviedla, že úrady majú veľa predbežných a zatiaľ oficiálne nepotvrdených informácií, ktoré naznačujú, že počty obetí budú oveľa vyššie. Dodala, že nezvestných je stále viac ako 300 ľudí.Vyčíňajúce lesné požiare označila ministerka za "pravdepodobne najhoršiu mimoriadnu situáciu" na juhu Čile od zemetrasenia v roku 2010, keď prišlo o život vyše 520 ľudí.

Regionálny lesný úrad eviduje v oblasti zachvátenej požiarmi 159 požiarov na celkovej ploche takmer 28.000 hektárov, pričom v blízkosti pobrežných miest Valparaíso a Viňa del Mar sa požiar rozšíril na plochu s rozlohou približne 9600 hektárov.Ohňom boli poškodené alebo zničené tisíce domov - len v oblasti okolo mesta Valparaíso úrady evidujú viac ako 3000 takýchto objektov.Prezident Boric vyhlásil v piatok v postihnutých oblastiach núdzový stav, ktorý úradom umožňuje mobilizovať potrebné zdroje a zásahové zložky. Najnovšie vydal pokyn aj ministerstvu obrany, aby na pomoc pri likvidácii požiarov nasadilo viac vojenských jednotiek.

V niektorých obciach v oblasti bol zavedený zákaz vychádzania, aby sa uľahčilo hasenie požiarov a záchranné operácie.Ministerka vnútra uviedla, že vláda má informácie, že požiar pri meste Valparaíso bol založený úmyselne. Ďalej na juh, v regióne Maule, bola zadržaná osoba, ktorá spôsobila požiar pri práci so zváračským zariadením, doplnila agentúra DPA.      

  

Lesné požiare sú v lete na južnej pologuli častým javom. Vlani plamene v strednej a južnej časti Čile zachvátili viac ako 425.000 hektárov pôdy. O život prišlo najmenej 26 ľudí.Likvidáciu lesných požiarov tento rok komplikuje sucho a teploty stúpajúce k 40 stupňom Celzia.Letné horúčavy a sucho postihujú celú južnú časť Južnej Ameriky a sú spôsobené poveternostným javom El Niňo.Okrem Čile bojuje s lesnými požiarmi aj Kolumbia. Riziko ich vypuknutia v dôsledku rastúcich teplôt hrozí v najbližších dňoch aj Argentíne, Paraguaju a Brazílii.

Viac o téme: ObeteArmádaLesný požiarČile
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu