Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Šesť nezvyčajných príznakov choroby, ktorá dokáže zabiť dieťa: Určite ich neignorujte

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Niektoré príznaky čierneho kašľa nemajú s kašľom vôbec nič spoločné. Keďže sa toto ochorenie začína šíriť vo svete, odborníci vyzývajú na väčšiu opatrnosť. Zároveň prezradili, na ktoré nezvyčajné symptómy si treba dávať pozor.

Čierny kašeľ, v medicíne známy ako pertussis, je infekcia, ktorá postihuje pľúca a dýchacie trubice. Baktérie sa môžu veľmi ľahko šíriť a spôsobiť vážne problémy, preto je podľa odborníkov dôležité, aby boli deti a bábätká očkované. Keďže sa toto ochorenie šíri po svete, mali by ste sledovať niekoľko príznakov, ktoré nemusia nevyhnutne zahŕňať kašeľ, varuje The Sun.

Šesť nezvyčajných príznakov choroby,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Príznaky, ktoré treba sledovať

Deti môžu trpieť podobnými typickými pre prechladnutie ako nádcha alebo bolesť hrdla. Horúčka teplota nie je bežná. Približne po týždni baktérie spôsobujú záchvaty kašľa a dávivé zvuky. Kašeľ môže spôsobiť hustý hlien, ktorý môže viesť k nevoľnosti. U dospelých môže spôsobiť začervenanie pokožky, kým u detí sa pokožka zmení na modrú alebo sivú farbu, najmä ak sú veľmi malé. Celkovo tak čierny kašeľ môže indikovať týchto šesť príznakov: výtok z nosa, bolesť hrdla, zmodranie pokožky, zvracanie, začervenanie tváre a záchvaty. 

Šesť nezvyčajných príznakov choroby,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

 

Kedy navštíviť lekára?

Symptómy môžu trvať niekoľko týždňov alebo dokonca mesiacov. Ak má vaše dieťa menej ako šesť mesiacov a má príznaky, mali by ste vyhľadať odbornú pomoc. Ak trpíte vy alebo vaše dieťa veľmi silným kašľom, ktorý sa zhoršuje, alebo ak ste tehotná či máte oslabený imunitný systém, mali by ste tiež kontaktovať praktického lekára.

Choroba môže byť nebezpečná a spôsobuje problémy ako dehydratácia, dýchacie ťažkosti, zápal pľúc a záchvaty u detí mladších ako šesť mesiacov. U starších detí a dospelých je menej závažná, ale môže spôsobiť bolesť v rebrách, brušnú prietrž, infekcie uší a inkontinenciu moču.

Viac o téme: Čierny kaseľ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu