Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Päť príznakov, že vášmu telu chýba životne dôležitý VITAMÍN: Pociťujete ich?

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BETHESDA - Podľa Národného inštitútu zdravia v USA je vitamín D dôležitý pre fungovanie viacerých životných funkcií. Zohráva tiež významnú úlohu v imunitnom systéme, zdraví svalov a nervov. Neviete, aká je jeho hladina vo vašom tele a či ho máte (ne)dostatok? Podľa odborníkov sa to dá zistiť na základe piatich symptómov.

Vitamín D získavame z potravín, slnka alebo výživových doplnkov. Jeho primeraná hladina pomáha telu absorbovať vápnik, ktorý je nevyhnutný pre silné a zdravé kosti. Dôležitý je aj pri udržiavaní zdravia nervov a svalov a ovplyvňuje silu a odolnosť imunitného systému. Mnohí ľudia trpia jeho nedostatkom, čo sa prejavuje viacerými zdravotnými ťažkosťami.

Päť príznakov, že vášmu
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Telo prirodzene dokáže získavať tento vitamín zo slnečného žiarenia. Lenže ľudia, ktorí používajú opaľovacie krémy s vyšším obsahom melanínu v pokožke, trávia väčšinu času v interiéri alebo žijú v oblasti bez veľkého množstva slnečného žiarenia majú menšiu pravdepodobnosť, že získajú svoju dennú potrebu vitamínu D. Najviac ohrození jeho nedostatkom sú starší obézni ľudia, obyvatelia domovov dôchodcov a hospitalizovaní pacienti. Skutočnosť, že hladina vitamínu D je vo vašom tele príliš nízka, zistíte na základe piatich príznakov.

Časté choroby

Vitamín D zohráva neoddeliteľnú úlohu pri vyrovnávaní imunitného systému a môže pomôcť predchádzať sezónnym prechladnutiam alebo chrípke. "Ak je človek neustále chorý pri každom bežnom prechladnutí a chrípke, môže mať nedostatok vitamínu D, čo zvyšuje náchylnosť na infekcie, pretože jeho hladina zohráva dôležitú úlohu v imunitnej funkcii organizmu," uviedla detská dietologička a expertka na výživu Arielle Dani Lebovitzová pre denník New York Post

Päť príznakov, že vášmu
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images)

Bolesť tela

Keďže vitamín D ovplyvňuje zdravie kostí, svalov a nervov, bolesť môže byť varovným signálom, že ho nemáte dostatok. Medzi bežné príznaky patria bolesti kostí a svalové kŕče. Nedostatok tohto vitamínu môže spôsobiť aj osteoporózu, ktorá oslabuje kosti a zvyšuje pravdepodobnosť ich zlomenia. Najčastejšie sa spája s nedostatočným príjmom vápnika, ale malý príjem vitamínu D prispieva k tejto diagnóze tým, že znižuje vstrebávanie tohto prvku. 

Zlé zdravie ústnej dutiny

Nedostatok vitamínu D môže spôsobiť zubné problémy, akými sú kazy, zápal ďasien a paradentóza. Zdravie ústnej dutiny súvisí s celkovým zdravím človeka a vplyv vitamínu D na vápnik a moduláciu imunitného systému pomáha predchádzať zubnému kazu a ochoreniam ďasien. 

Prevencia paradentózy
Zobraziť galériu (5)
Prevencia paradentózy  (Zdroj: thinkstock.com)

Problémy s duševným zdravím a nedostatočnou energiou

Ďalším častým príznakom nedostatku vitamínu D je únava a negatívne emócie spojené s depresiou. V štúdii z roku 2020 sa uvádza, že suplementácia vitamínom D znižuje negatívne emócie a je najúčinnejšia u ľudí s jeho nízkou hladinou alebo vážnou depresívnou poruchou.

Problémy s chudnutím

Ťažkosti s chudnutím môžu tiež naznačovať nedostatok vitamínu D. Podľa Lebovitzovej majú ľudia s vyššou hmotnosťou a tukovým tkanivom väčšiu pravdepodobnosť, že trpia nedostatkom tohto vitamínu, pričom citovala štúdiu z roku 2018 uverejnenú v Národnej lekárskej knižnici. Uvádza sa v nej, že obezita súvisí so zápalmi v tele. Vedci zistili, že zníženie hmotnosti a zároveň doplnenie vitamínu D by mohlo pomôcť znížiť zápal. 

Päť príznakov, že vášmu
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images)

Ako doplniť vitamín D?

Medzi prirodzené potravinové zdroje vitamínu D patria tučné ryby ako pstruh, losos a tuniak, huby vystavené UV žiareniu, vaječné žĺtky a hovädzia pečeň. Mnohé potraviny sú o tento vitamín obohatené, ako napríklad mliečne výrobky, rastlinné mlieko, cereálie a pomarančový džús. Množstvo doplnkovej výživy závisí od toho, či má niekto nedostatok vitamínu alebo nie. "Endokrinologická spoločnosť uvádza, že dospelí môžu potrebovať denne 37,5 až 50 mcg doplnkového vitamínu D a deti a dospievajúci aspoň 25 mcg. Bezpečná denná dávka pre ľudí vo veku najmenej štyri roky bez príznakov nedostatku je 10 mcg," vysvetlila dietologička.

Existuje aj stav, kedy sa v tele nachádza príliš veľa vitamínu D. Zatiaľ čo pre osoby bez nedostatku je bezpečné užívať odporúčané množstvo, pri vysokých hladinách môže byť suplementácia vitamínom D toxická alebo problematická, preto neužívajte jeho vysoké dávky bez vyšetrenia krvi. 

Viac o téme: Vitamín D
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu