Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

MIMORIADNE Mesto prijíma opatrenia! Medzi obyvateľmi sa šíri nákazlivé ochorenie

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

VRANOV NAD TOPĽOU - Počet prípadov vírusovej hepatitídy typu A (VHA) vo vranovskom okrese stúpa. Od 4. septembra do štvrtka evidujú 129 prípadov žltačky. Z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) so sídlom vo Vranove nad Topľou to potvrdila regionálna hygienička a generálna tajomníčka služobného úradu Monika Kurucová.

archívne video


Michal Palkovič po koordinačnom stretnutí v súvislosti s výskytom Hepatitídy typu A (Zdroj: TASR/Veronika Mihaliková)

"V okrese zaznamenávame stúpajúci trend ochorenia. Momentálne máme desať aktívnych ohnísk v obciach Vechec, Hencovce, Zámutov, Poša, Sedliská, Banské, Soľ, Kamenná Poruba, Vranov nad Topľou a Sačurov," uviedla s tým, že postupne dochádza k nárastu ochorenia v obciach Poša, Sedliská, Zámutov, Sačurov a Kamenná Poruba. V obci Vechec, kde prvý prípad VHA zaznamenali 4. septembra, sa podľa nej situácia začína zlepšovať. Posledný prípad ochorenia tam nahlásili 27. októbra.

MIMORIADNE Mesto prijíma opatrenia!
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

V súvislosti s výskytom žltačky v okrese prijal tamojší RÚVZ viaceré opatrenia. "Osobám, ktoré boli v kontakte s chorým, bol nariadený lekársky dohľad pozostávajúci zo sledovania zdravotného stavu a aktívnej imunizácie. Dosiaľ bolo zaočkovaných viac ako 1000 detí," spresnila Kurucová. RÚVZ zároveň vydal rozhodnutím obciam Vechec, Poša, Zámutov, Sedliská, Kamenná Poruba a Sačurov zákaz organizovať hromadné podujatia. Okrem iného informoval a poučil o dezinfekcii výchovno-vzdelávacie inštitúcie, ako aj miestne samosprávy, predajne potravín či autobusových dopravcov.

Viac o téme: OpatreniaŽltačkaVranov nad Topľou
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu