Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Vedci vyvrátili najrozšírenejšiu teóriu o randení: Mysleli ste si, že TAKTO niekoho zbalíte? Zabudnite!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

CANBERRA - Byť vtipný a rozosmiať svoj náprotivok na prvej schôdzke najskôr nijak nezvyšuje šancu na naviazanie vzťahu a tradičná predstava o tom, že ľudia so zmyslom pre humor to majú pri zoznamovaní jednoduchšie, podľa všetkého neplatí. Vo svojej štúdii k tomu dospel vedecký tím z austrálskej Queenslandskej univerzity, podľa ktorej to, čo ukazujú romantické komédie, nemá s realitou veľa spoločné. Napísal o tom denník The Times.

Vedci skúmali interakcie 350 heterosexuálnych párov, ktoré absolvovali stovky bleskových rande, pričom každé trvalo tri minúty. Ich stretnutia sa nahrávali a výskumníci potom zisťovali, či sa účastníci, ktorí partnera rozosmejú, od neho/nej následne dočkajú lepšieho hodnotenia. Prieskum ukázal, že muži aj ženy, ktorých ich náprotivok rozosmial, či naopak oni rozosmiali jeho/ju, potom partnera nehodnotili ako atraktívnejšieho. "Je zaujímavé, že tento výsledok odporuje všeobecne zdieľanému presvedčeniu, že ženy viac priťahujú vtipní muži a muži viac priťahujú ženy, ktoré ich vnímajú ako vtipných," uviedol vedúci tímu Henry Wainwright. 

Vedci vyvrátili najrozšírenejšiu teóriu
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Podľa neho vžitá predstava o výhode vtipných ľudí pri zoznamovaní možno súvisí s tým, že zmysel pre humor vyžaduje bystroť, inteligenciu a pohotovosť, čo sú žiadané charakteristiky. "V našej evolučnej minulosti mohla byť príťažlivosť vtipných ľudí užitočná, pretože to znamenalo, že tieto výhodné vlastnosti získajú i vaše deti, a tým pádom budú mať viac šancí rozmnožiť sa aj ony," vysvetlil Wainwright. 

Štúdia zverejnená v časopise Evolution and Human Behavior nenašla súvislosť medzi smiechom na schôdzke a vyššou atraktivitou náprotivku. Podľa nej ale nie je jasné, či vtipnosť pridáva na atraktivite alebo či ľudí, ktorých považujeme za aktraktívnych, zároveň vnímame ako vtipnejších. Smiech taktiež často na rande nemusí byť reakciou na vtip, ale môže ísť napríklad o prejav rozpakov. "Povedal by som, že snažiť sa byť na schôdzke vtipný za každú cenu môže byť skôr na škodu než na úžitok. Buďte jednoducho prirodzení," dodal hlavný autor štúdie. 

Viac o téme: SmiechRandeVtipSchôdzka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu