Nedeľa12. máj 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

Matka je zúfalá, synovia (40, 42) sa od nej nechcú odsťahovať: TAKTO ich donútila konečne vypadnúť

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

MILÁNO - Dospelé deti sa nemôžu neobmedzene spoliehať na pomoc svojich rodičov a na to, že môžu zostať v ich dome. Uviedol to súd v Taliansku, ktorý sa zaoberal žalobou na vysťahovanie. Podala ju 75-ročná matka na svojich dvoch synov vo veku 40 a 42 rokov. Sudca rozhodol, že jej požiadavky, aby sa synovia vysťahovali, je oprávnený a musí sa tak stať do polovice decembra.

Spor sa týkal trojice, ktorá žije spoločne v meste Pavla na severe krajiny. Matka podľa talianskej tlače opakovane naliehala na synov, aby si našli iné ubytovanie. Keď sa to nestretlo s očakávanou odozvou, rozhodla sa na svoje deti podať žalobu. V nej okrem iného uviedla, že synovia neprispievajú na spoločnú domácnosť ani sa nepodieľajú na upratovaní a ďalších prácach. 

Matka je zúfalá, synovia
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Sudkyňa dala žene za pravdu. Podľa nej právo synov nechať sa hostiť mamou v jej dome nie je ospravedlniteľné vzhľadom na ich vek. Podľa súdu totiž v talianskom práve nie je žiadne ustanovenie, ktoré by dávalo plnoletému potomkovi právo bývať v dome svojich rodičov bez ich súhlasu. Obaja muži sa podľa rozsudku majú vysťahovať do dvoch mesiacov. 

Podobné rodinné spory nie sú v Taliansku výnimočné. Deti tam z domu rodičov odchádzajú v priemere v tridsiatke, vyplýva z údajov európskeho štatistického úradu Eurostatu za rok 2022. Čo sa týka mužov, v Taliansku opúšťajú domovské hniezdo priemerne ako 31-roční, u žien je to zhruba o dva roky skôr. V Európskej únii priemere pre obe pohlavia činí 26,4 roka. Údaj nad tridsať rokov vykazuje okrem Talianska aj Slovensko, Portugalsko, Slovinsko, Malta, Španielsko, Grécko, Bulharsko a Chorvátsko. Priemerný vek odchodu potomkov od rodičov je v týchto štátoch v rámci Únie najvyšší - až 33,4 roka. 

Viac o téme: DetiRodičiaŽaloba
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu