Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Prelet helikoptéry vyvolal divoké sexuálne orgie: Majiteľ farmy neveril vlastným očiam

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

QUEENSLAND - Zdá sa, že helikoptéra letiaca nad krokodíľou farmou spustila u jedincov obrovské šialenstvo. Majiteľ farmy uviedol, že po prelete sa krokodíly začali páriť ako divé. Podľa experta je možné, že zvieratá považovali hluk a vibrácie vrtuľníka za signál, že je čas splodiť potomkov.

Párenie krokodílov vo veľkom meradle nedávno spustil nízko letiaci vrtuľník Chinook. Rančeri z farmy Koorana v Queenslande, ktorá je domovom viac ako 3000 krokodílov, uviedli, že šupinatí obyvatelia sa po prelete vzrušili a párili sa ako šialení. Majiteľ John Lever povedal ABC, že piloti Chinooku používajú jeho farmu ako orientačný bod na zmenu kurzu uprostred letu.

Prelet helikoptéry vyvolal divoké
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images)

Jeden pilot nedávno zlietol obzvlášť nízko, aby si ľudia na palube mohli urobiť pár fotiek krokodílov. "Všetci veľkí samci vstali a revali a kričali do neb a po tom, ako helikoptéry odleteli, sa párili ako šialení. Na zvukových vlnách je niečo, čo ich poriadne rozprúdi," uviedol Lever. 

Ako je teda možné, že nízko letiace vrtuľníky v krokodíloch vzbudia chuť na párenie? Herpetológ Mark O'Shea z University of Wolverhampton v Spojenom kráľovstve pre Live Science povedal, že existuje niekoľko dôvodov, prečo by helikoptéra mohla vyvolať krokodílie sexuálne šialenstvo. Jeden dôvod môže byť spojený s vrtuľníkmi simulujúcimi mnohé z varovných signálov prichádzajúcej búrky. Je známe, že silné dažde majú afrodiziakálny účinok na mnohé druhy krokodílov. Zdá sa, že krokodíly morské (Crocodylus porosus) sa pária počas búrok, takže potomstvo sa s väčšou pravdepodobnosťou vyliahne v miernejších podmienkach. 

"Párenie je zvyčajne sezónna záležitosť, pretože krokodíly chcú dodržať najlepší čas na kladenie vajec do nory alebo hniezda," vysvetlil O'Shea. Teplé a vlhké počasie zvyčajne spúšťa párenie a október je ten správny čas na krokodíliu romantiku v severnej Austrálii, kde sa nachádza Leverova krokodília farma. Rotory nízko letiacich vrtuľníkov však môžu produkovať rovnaké signály, ktoré krokodílom oznamujú, že sa blíži búrka.

Prelet helikoptéry vyvolal divoké
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images)

Krokodíly majú viaczmyslové orgány nazývané integumentárne (ISO), ktoré používajú na zisťovanie zmien, ako sú pohyby vo vode, atmosférický tlak a zvuky pri extrémne nízkych frekvenciách. "Zostupný prúd z veľkej a ťažkej helikoptéry spôsobil zmenu tlaku, ktorú ISO na krokodílej koži dokážu zachytiť. Pokles barometrického tlaku z klesajúceho prúdu môže pripomínať zmenu tlaku z búrky." 

Ďalším potenciálnym vysvetlením je, že Chinooky by mohli produkovať infrazvuk, čo je zvuk s takou nízkou frekvenciou, že je pre ľudské ucho nezistiteľný. Takéto vibrácie však krokodíly zachytiť dokážu. Vibrácie hrajú dôležitú funkciu v krokodílej komunikácii. Zvuk silných rotorov Chinooka sa môže podobať zvuku konkurenčných krokodílích samcov, ako je napríklad tichý hukot samcov, ktorí hľadajú partnerku, alebo zvuk samcov plieskajúcich čeľusťami do vody, čo je ďalšie teritoriálne a dvorné správanie. 

Prelet helikoptéry vyvolal divoké
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images)

O'Shea si ale myslí, že zvuk helikoptéry na spustenia párenia u krokodílov nestačí. Krokodíly možno už predtým zachytili jemné náznaky, ako sú zmeny teploty, ktoré signalizujú, že sa začína ich tradičná sezóna párenia. Je teda možné, že sa párili prirodzene a prelet vrtuľníka s ich libidom nemal nič spoločné.

Viac o téme: KrokodílPárenie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu