Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Dcéra si myslela, že si jej mama robí selfie, pravda bola iná: Ľudia sa na nevinnom omyle zabávajú

(Zdroj: TikTok/d.walton3)

USA – Dcéra zachytila matku, ktorá sedela na pláži a zdanlivo si robila selfie. Keď si ale prezrela fotky, zistila, že jej mama fotila niečo úplne iné. Podľa odborníkov možno tento omyl považovať za takzvanú selfitídu. Údajne ide o duševný stav, o ktorom informuje viacero výskumov.

„My si myslíme, že naša mama si robí ‚sexy‘ roztomilé fotky,“ uviedla používateľka TikToku, ktorá natáčala svoju mamu na pláži. Spolu s ostatnými súrodencami si mysleli, že ich mama si robí selfie. „No mýlili sme sa,“ poznamenala žena v popise videa. Zábery zachytávajú ľudí zhromaždených okolo niekoľkých plážových ležadiel. Kamera neskôr priblíži ženu sediacu pozdĺž pobrežia, o ktorej sa predpokladá, že si robí selfie. Je vidieť, ako sedí vzpriamene, s jednou nohou zdanlivo vystretou vedľa seba. Video neskôr ukazuje niekoľko záberov vtákov sediacich na pláži.

Zdá sa však, že dcérina chyba je opodstatnená. Štúdia zverejnená v marci 2020 v časopise IOSR Journal of Dental and Medical Sciences uvádza, že v tomto prípade dcéra vykazovala „selfitídu“, čo je skutočný duševný stav. Štúdia uviedla, že termín selfitída sa prvýkrát objavil v falošných správach v roku 2014. V nich sa uvádza, že Americká psychiatrická asociácia (APA) zaviedla novú duševnú poruchu nazývanú „selfitída“ a uviedla, že obsedantné fotografovanie a uverejňovanie je spôsob, ako získať pozornosť, kompenzovať nízke sebavedomie a nedostatok intimity.

Experti odvtedy skúmali tento fenomén v niekoľkých štúdiách vrátane jednej publikovanej v roku 2018 v International Journal of Mental Health and Addiction. Štúdia identifikovala šesť základných faktorov selfitídy. Patrí medzi ne vylepšenie životného prostredia (dobrý pocit, sebavyjadrenie, vytváranie lepších spomienok), sociálna súťaživosť, hľadanie pozornosti, zmena nálady, sebavedomie a sociálna konformita.

Viac o téme: MatkaPlážSelfie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu