Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Pri ISS zakotvila loď Crew Dragon: Posádku tvoria štyria astronauti zo štyroch krajín

(Zdroj: TASR/AP/Terry Renna)

OBEŽNÁ DRÁHA - Pri Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS) dnes úspešne zakotvila vesmírna loď Crew Dragon spoločnosti SpaceX, ktorá má na palube štyroch astronautov zo štyroch krajín. Loď odštartovala v sobotu z Floridy, finálny manéver na obežnej dráhe na svojich internetových stránkach naživo prenášal americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA).

K posádke na ISS sa v rámci misie Crew 7 pripoja Američanka Jasmin Moghbeliová, Dán Andreas Mogensen, Japonec Satoši Furukawa a Rus Konstantin Borisov. Loď, ktorá ich na obežnú dráhu vyniesla, sa o pár dní opäť vráti k Zemi so štyrmi členmi misie Crew 6, ktorí sú na stanici od marca. Kotviaci manéver loď dokončila krátko pred 15:30 SELČ, v tom čase sa ISS nachádzala vo výške 400 kilometrov nad územím Austrálie.

Na vesmírnej stanici bude 11 obyvateľov

Na vesmírnej stanici bude vďaka novej posile prechodne celkovo 11 obyvateľov, po odlete posádky Crew 6, ktorú tvoria dvaja Američania Stephen Bowen a Warren Hoburg, zástupca ruskej agentúry Roskosmos Andrej Feďajev a astronaut zo Spojených arabských emirátov (SAE) Sultán Nijadí, to bude opäť sedem ľudí.

Viac o téme: VesmírAstronautiISSNASA
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu