Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Zabudnite na drahú a komplikovanú starostlivosť o pleť: Používajte radšej toto, radí dermatologička

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

TEXAS – Komplikované, viacstupňové postupy pri starostlivosti o pleť sú na TikToku obľúbené. Dermatologička však tvrdí, že príliš komplikovaná starostlivosť o pleť môže byť pre vašu pokožku škodlivá. Podelila sa preto o tipy, vďaka ktorým bude vaša pokožka zdravá a pekná.

Mnohí ľudia na TikToku zdieľajú drahé tipy ohľadom starostlivosti o pleť plné kyselín či sér. Dermatológovia však tieto komplexné rutiny v skutočnosti neodporúčajú. Doktorka Heather Kornmehlová, certifikovaná dermatológka a odborníčka na chirurgiu rakoviny kože v texaskom Houstone, vysvetlila na TikToku, že starostlivosť o pleť nemusí byť až taká zložitá. „Nie je nič, čo by ma privádzalo k šialenstvu viac, ako keď vidím všetkých týchto ľudí tu na Tiktoku, ako príliš komplikujú starostlivosť o pleť,“ uviedla vo videu.

Stačí použiť opaľovací krém a čistiaci prostriedok

Kornmehlová pre Insider povedala, že jediné kroky, ktoré skutočne potrebujete pri starostlivosti o pleť, je nanesenie opaľovacieho krému ráno a čistenie večer. Ranné nanášanie opaľovacieho krému vás chráni pred slnečným žiarením, ktoré je podľa odborníčky hlavnou príčinou starnutia pokožky. Večerné čistenie zase odstráni z pokožky všetok opaľovací krém a make-up, ktorý ste mohli použiť, čím sa uvoľnia póry a zároveň tak predídete akné.

Ak máte akné, použite aktívnu zložku

Ak máte akné, môžete do základnej rutiny okrem opaľovacích krémov a čistiacich prostriedkov pridať aj aktívne zložky, aby bola vaša pleť čistá. Kornmehlová odporučila použiť produkty s benzoylperoxidom s nie viac ako päťpercentnou koncentráciou, aby ste zabránili podráždeniu. Aby ste redukovali počet vyrážok a pomohli im v rýchlejšom hojení, použite tiež adapalénový gél.

Zabudnite na drahú a
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Hydratovanie je voliteľné

Hydratovanie nie je podľa Kornmehlovej v skutočnosti potrebné, ale môže byť prospešné, ak máte pocit, že vaša pokožka je suchá alebo bývate niekde, kde je naozaj chladno. Odborníčka tiež odporučila používať hydratačný krém, ak používate iné produkty, ktoré pokožku vysušujú, ako sú niektoré lieky na akné alebo retinoidy. „Vaša pokožka vám dá vedieť, čo potrebuje,“ povedala odborníčka. Ak máte pocit, že vaša kožná bariéra je narušená, hydratačný krém je pravdepodobne tou správnou cestou, ale ak po nanesení opaľovacieho krému necítite pocit sucha, je dobré hydratačný krém vynechať.

Nezabúdajte na retinoidy

Používanie retinoidov v noci môže mať podľa Kornmehlovej výhody proti starnutiu, ale začnite pomaly. Odporučila používať retinoid každú tretiu noc, aby si pokožka pomaly vybudovala toleranciu. Kornmehlová povedala, že retinoidy možno použiť na väčšinu typov pleti. Ak máte psoriázu, ekzém alebo ružovku, poraďte sa s dermatológom, ktorý vám poradí rôzne spôsoby aplikácie na zníženie podráždenia.

Zabudnite na drahú a
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Pomaly zavádzajte nové produkty

Jednu z najväčších chýb Kornmehlová vidí v tom, že ľudia skúšajú rôzne účinné látky (ako je kyselina salicylová, kyselina azelaová alebo benzoylperoxid) súčasne alebo v rýchlom slede a nedávajú im dostatočne dlhý čas, aby účinkovali. „Potrebujete konzistenciu, nie skúšať 20 rôznych vecí na krátke časové obdobia,“ povedala. Odporúča preto používať produkty aspoň osem týždňov, aby ste videli výsledky.

Viac o téme: PokožkaDermatologičkaStarostlivosť o pleť
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu