Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Päť ochorení z viktoriánskej éry, ktoré sa vrátili na Západ: Pozor najmä na jedno, na Slovensku rekordne stúpa

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: profimedia.sk)

BRUSEL - Endemická lepra na Floride, hrozba desiatok tisíc prípadov osýpok v Londýne a 50-percentný nárast prípadov syfilidy v Írsku a Portugalsku. To nie je úryvok z viktoriánskeho románu, ale obraz západného sveta v roku 2023. Klesajúca preočkovanosť detí, zmeny v správaní a stravovacích návykov a, samozrejme, klimatické zmeny, prispeli k tomu, že sa nebezpečné ochorenia, o ktorých sa myslelo, že sú odsunuté do histórie, vrátili do krajín, ktoré je predtým vykynožili, napísal server Politico. K tomu sa pridáva stále väčšia odolnosť voči antibiotikám.

Napriek tomu, že bohaté štáty dokázali vykynožiť mnoho epidémií z minulých storočí vďaka inenzívnym očkovacím kampaniam, informovaniu verejnosti a zavádzaní účinných moderných liekov, v 21. storočí sa karta obrátila. Kvôli pandémii covidu-19 a ére "globálneho varu" sa zdravotnícke systémy ocitli na chvoste, pokiaľ ide o boj s niektorými najstaršími chorobami. Na scénu sa vrátili opýsky, syfilis, dna, lepra a malária. 

OSÝPKY

Osýpky sú jednými z najnákazlivejších ľudských ochorení a v minulosti sa každé dva až tri roky objavovali epidémie, ktoré spôsobili viac než dva milióny úmrtí. To sa však zmenilo, keď tzv. otec moderných vakcín John Franklin Enders vyvinul vakcínu. Prvá látka bola povolená na použitie v roku 1963 a nasledovalo rozsiahle očkovanie. Ale keďže je táto choroba naozaj nákazlivá, musí byť imunita v komunitách naozaj vysoká - na úrovni 95 percent, aby sa nákaza prestala šíriť. Ľudia v súčasnosti tieto hodnoty nedosahujú a výsledkom sú ohniská naprieč celou Európou. V posledných rokoch stratili Veľká Británia, Grécko, Česko a Albánsko status krajín, v ktorých boli osýpky vykynožené. Po len dvoch mesiacoch tohto roka bolo v európskom regióne zaznamenaných už 900 prípadov osýpok, čo je viac než celkový počet za minulý rok. 

Osýpky,
Zobraziť galériu (4)
Osýpky,  (Zdroj: Getty Images)

SYFILIS

Syfilis je pohlavne prenosné bakteriálne ochorenie, ktoré možno liečiť penicilínom, ak sa zachytí včas. Bez liečby postupuje vo fázach, pričom prvá je nebolestivá kožná lézia, nasleduje vyrážka s ďalšími príznakmi ako horúčka či únava, a tretia je latentné štádium, kedy baktéria zostáva v tele, ale nespôsobuje problémy. Posledné štádium môže nastať aj niekoľko desiatok rokov po prvej infekcii a môže viesť k poškodeniu orgánov a smrti. Odhaduje sa, že na konci 18. storočia mal syfilis do tridsať rokov každý piaty Londýnčan. Teraz britské úrady zaznamenali masívny nárast; počet prípadov v roku 2022, kedy ich bolo 8692, je najvyšší od roku 1948. 

A nejde len o Britániu. Najnovší každoročný prieskum Európskeho strediska pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC) ukazuje, že počet prípadov v štátoch EÚ a Európskeho hospodárskeho priestoru (EHP) má vzostupnú tendenciu. Najviac prípadov zaznamenala v roku 2019 Malta a Írsko. Náhodné sexuálne kontakty sú vďaka všadeprítomným zoznamovacím aplikáciám a vzostupu praktík spojujúcich drogy so sexom ľahšie než kedykoľvek predtým. Predpokladá sa, že za nárast môžu aj škrty v službách sexuálneho zdravia. Počet hlásených prípadov syfilisu medziročne vzrástol aj na Slovensku. Vlani ich bolo 443, v roku 2021 zase 294, vyplýva z údajov Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI). Ochorenie vlani zaznamenali častejšie u mužov (324). "Žien infikovaných syfilisom bolo 119 a z toho 12 tehotných," priblížila hovorkyňa NCZI Veronika Daničová. 

Päť ochorení z viktoriánskej
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

DNA

Vracia sa tiež choroba kráľov a tentokrát ňou netrpia len príslušníci kráľovských rodov, ktorí sa napchávajú červeným mäsom a alkoholom. Dna je bolestivý typ artritídy, pri ktorom sa ukladajú malé kryštály okolo kĺbov, často okolo palcov na nohe. Prípady tohto ochorenia stúpajú po celom svete, pričom USA a Kanada zaznamenali najväčší nárast medzi rokmi 1990 a 2017. Rizikové faktory pre vznik dny zahŕňajú mužské pohlavie, obezitu, zdravotné problémy ako vysoké krvný tlak a cukrovka a konzumáciu potravín bohatých na fruktózu. Riziko sa tiež zvyšuje s konzumáciou alkoholu. S narastaujúcou mierou obezity v Európe sa zdá, že ochorenie kráľov tak skoro nezmizne. 

LEPRA

Lepra je závažné kožné ochorenie spôsobené baktériou, ktoré vedie k poškodeniu nervov a strate citlivosti kože, očí a nosu a je to niečo, čo málokto žijúci na Západe kedy videl. Nová správa však naznačuje, že lepra by mohla byť endemická na Floride. Počet nahlásených prípadov sa za poslednú dekádu viac než zdvojnásobil v štátoch juhovýchodnej časti USA. Za príčinu býva považovaný nezdravý životný štýl, ale vedci poukázali aj na zlé zaobchádzanie s touto chorobou. Historicky sa ľudia s leprou posielali na vzdialené karanténne ostrovy. V súčasnosti môžu byť vyliečení za mesiac vďaka viacerým liekom a včasným zachytením sa dá zabrániť invalidite. 

Päť ochorení z viktoriánskej
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

MALÁRIA

Malária nebola vždy ochorením, ktoré postihovalo len tropické oblasti v Afrike, Ázii a Latinskej Amerike. Prípady sa vyskytovali aj v močaristých oblastiach Paríža a pozdĺž rieky Temža v Londýne. Sardínia v Taliansku zas zaznamenala v 19. storočí 300 úmrtí na 100 000 obyvateľov. Európa ale dokázala maláriu vykynožiť prostredníctvom rozsiahleho povojnového programu postrekov insekticídy, vysúšania bažín a liečby. 

Zatiaľ čo malária sa sem ešte naplno nevrátila, nárast iných ochorení prenášaných komármi, ako je horúčka dengue a západonílska horúčka, by mal byť vnímaný ako varovný signál. Na druhej strane Atlantiku vydalo americké Stredisko pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) v júni varovanie ohľadom niekoľkých lokálnych prípadov malárie. Pokia ide o osud Európy, šéf Globálneho fondu pre boj proti AIDS, tuberkulóze a malárii Peter Sands uviedol, že s narastajúcimi extrémnymi poveternostnými udalosťami v regióne by sa Európa "mohla veľmi ľahko dočkať návratu malárie". 

Viac o téme: DnaSyfilisLepraOsýpkyMalária
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu