Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Najhoršia epidémia horúčky dengue si v Bangládeší už vyžiadala vyše tisíc obetí

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

DHÁKA - Už viac ako 1000 ľudí zomrelo v Bangladéši od začiatku tohto roka na horúčku dengue, oznámil tamojší zdravotnícky úrad. Ide o najhoršiu epidémiu tohto ochorenia v krajine za uplynulé roky. Informuje agentúra AFP.

Vírusovému ochoreniu prenášanému komármi podľahlo v tomto roku už 1006 ľudí z celkovo viac než 200.000 nakazených. Medzi obeťami je 112 detí do 15 rokov, vyplýva z údajov bangladéšskeho Generálneho riaditeľstva pre zdravotnú starostlivosť.

Počty sú vyššie

Bývalý riaditeľ úradu pre AFP potvrdil, že počet úmrtí v tomto roku je vyšší oproti súhrnným údajom od roku 2000. Predošlý rekordný počet úmrtí (281) bol zaznamenaný v roku 2022. Tohtoročné šírenie epidémie vedci pripisujú nepravidelným zrážkam a vyšším teplotám počas monzúnového obdobia, ktoré vytvorili ideálne podmienky na rozmnožovanie komárov.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) varovala, že horúčka dengue a ďalšie choroby prenášané komármi sa v dôsledku klimatickej zmeny šíria oveľa rýchlejšie a na ďalšie územia. Ochorenie má príznaky podobné chrípke a často môže viesť k zlyhaniu orgánov a k smrti.
 

Viac o téme: úmrtieEpidémiaBangaldéš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu