Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Škandál na populárnej chorvátskej pláži: Expertka prezradila, či by sa na nej kúpala, jednoznačný verdikt!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

SPLIT - Kým pred mesiacom sa turisti i domáci obávali pláže Bene v chorvátskom Splite, dnes už nemusia. Odpadové vody, ktoré zaznamenali v blízkosti pláže, nijako neovplyvnili kvalitu mora. Odborníčka uviedla, že by sa sama išla kúpať na doposiaľ obávanú pláž.

Minulý mesiac médiá zaplavili správy o znečistení pláže Bene v Splite. Údajne tam vytekali fekálie, čo viedlo k obavám, že niektoré odpadové vody môžu ohroziť zdravie kúpajúcich sa. Ako pre chorvátsky portál Slobodna Dalmacija uviedla doktorka Željke Karinová, riaditeľka Školiaceho ústavu pre verejné zdravotníctvo Splitsko-dalmatínskej župy (NZJZ SDŽ), kvôli tomuto problému sa na nich pravidelne obracajú ľudia s obavami. "Každý deň dostávame desiatky telefonátov od rodičov, ktorí sa pýtajú, či môžu vziať svoje deti na pláž Bene," povedala. 

Škandál na populárnej chorvátskej
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Redaktori spomínaného chorvátskeho portálu sa preto obrátili na vedúcu Katedry morského výskumu a biológie životného prostredia NZJZ SDŽ Tatjanu Puljakovú s tým, či by si zaplávala na pláži Bene a či by so sebou vzala aj svojich rodinných príslušníkov. "Bez akýchkoľvek predsudkov, pretože more na pláži Bene je čisté, teda bezpečné na kúpanie. Podľa našich najnovších, dnešných testov je kvalita vody výborná," skonštatovala. Podľa nej je skvelé, že vyliatie odpadovej vody, ktoré bolo zaznamenané ďalej od Bene, nijako neovplyvnilo kvalitu mora na pláži.

V nasledujúcich týždňoch sa má konať ďalší cyklus testov monitorovania kvality mora. Ako vysvetlila Puljaková, v lete vykonajú celkovo desať meraní kvality mora v určitých časových intervaloch. V prípade obávanej pláže Bene prinieslo všetkých päť doterajších testov výborný výsledok, čo znamená, že more je naozaj bezpečné na kúpanie. "Incident s odpadovou vodou, ktorý sa deje asi sto metrov od Bene, zatiaľ nijako neovplyvnil kvalitu mora na pláži. Preto by som sa tam išla sama kúpať," zdôraznila odborníčka. 

Okrem hodnotenia "výborné" existujú ďalšie tri hodnotenia kvality mora. Druhý stupeň je "dobrý", tretí "vyhovujúci" a štvrtý "nevyhovujúci". K tomu dochádza vtedy, keď sú prekročené limitné hodnoty pre kategóriu vyhovujúci, ktoré predpisuje chorvátska vyhláška o kvalite mora na kúpanie. 

Viac o téme: DovolenkaPlážFekálieChorvátskoSplitBeneZnečistené more
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu