Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Nezvyčajný príbeh prvej FOTO Marsu: Skrýva komplikované tajomstvo

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PASADENA - Prvá fotografia z Marsu odvysielaná v roku 1965 v televízii sa dodnes považuje za prelomovú snímku. Nejde však o hocijakú fotku, za jej vznikom je komplikovanejší príbeh. Odštartovala éru objavovania červenej planéty, ktorá trvá dodnes.

Ikonická snímka, ktorá ovplyvnila celý svet, nie je vôbec fotografiou. Namiesto toho ide o akúsi reprezentáciu údajov farieb podľa čísel, ktoré zachytila a poslala na Zem planetárna sonda Mariner 4 lete 1965, píše CNN. Podľa zaznamenaných údajov tím pracovníkov vyfarbil obrázok pixel za pixelom. Ich výsledok je dodnes súčasťou expozície v areáli Jet Propulsion Laboratory NASA v Pasadene.

V roku 1962 sa Mariner 2 stal prvou kozmickou sondou, ktorá navštívila inú planétu, keď preletela okolo Venuše. Tento míľnik povzbudil inžinierov NASA, aby presadzovali ešte ambicióznejší projekt - zachytávanie fotografií planét z vesmíru. Mariner 3 odštartoval 5. novembra 1964, ale len o osem hodín neskôr stratil energiu, keď sa kryt zaťaženia neodpojil a jeho solárne panely sa nerozvinuli. S rýchlo prepracovaným krytom Mariner 4 odštartoval o tri týždne neskôr, keď sa vydal na 228-dňovú cestu na Mars. 

Nikto nevedel, ako to dopadne

Ku kozmickej lodi bola pripojená televízna kamera, ktorá odhalila, ako planéta vyzerala zblízka, spolu so šiestimi prístrojmi na štúdium povrchu a atmosféry Marsu. Mariner 4 preletel takmer 10 000 kilometrov nad povrchom Marsu v noci 14. júla a zachytil 22 snímok planéty. Kozmická loď niesla prvý digitálny zobrazovací systém používaný mimo Zeme. Stroj konvertoval analógový signál kamery do digitálneho formátu a pomaly prenášal dáta späť na Zem rýchlosťou 8 1/3 bitov za sekundu. Prenos jedného obrázka na Zem trval desať hodín. Bolo to neuveriteľne pomalé, a tak niektorí členovia tímu Mariner 4 v Pasadene sa rozhodli vziať veci do vlastných rúk.

Prehrávač zachytávajúci údaje na palube Mariner 4 nebol nikdy určený na použitie. Vybavenie bolo náhradné, ale keďže Mariner 3 nikdy nedosiahol Mars, všetky nádeje sa upierali na Mariner 4. Počas dlhého čakania na prvé obrázky Richard Grumm, ktorý dohliadal na operácie prehrávača, a jeho kolegovia začali konvertovať digitálne údaje z Mariner 4 na jednotky a nuly na páske. Pripevnili sedemcentimetrové pásy na pohyblivú stenu a rozhodli sa doslova farbiť podľa čísel na základe jasu každého pixelu. Videli to ako spôsob, ako overiť, či prehrávač funguje a zachytáva svetlo odrazené od planéty.

Začiatok éry objavovania Marsu

Tím vytvoril farebný kľúč pomocou hnedých, červených a žltých farieb. Keď vyfarbil čísla, objavil sa okraj planéty. Tmavohnedá bola použitá na odraz prázdnoty vesmíru. Najsvetlejšie farby predstavovali Mars, oranžová znázorňovala mraky v jeho atmosfére. Objavili sa aj tmavé registračné značky od objektívu fotoaparátu. Nielenže fotoaparát fungoval a fotografoval, ale aj dáta boli dobré. Nakoniec obrázok "farba podľa čísel" sa stal prvým záberom Marsu z vesmíru, ktorý bolo možné vidieť v televízii ešte pred zverejnením skutočnej fotografie. 

Nezvyčajný príbeh prvej FOTO
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Všetkých 22 snímok poslal Mariner 4 medzi 15. júlom a 3. augustom 1965. Spoločne odhalili krátery na povrchu Marsu a oblaky vznášajúce sa nad atmosférou, čo vedcov prekvapilo. Mariner 4 náhodou prešiel ponad niektoré z najstarších terénov na planéte, ktoré vyzerali skôr ako povrch Mesiaca posiateho veľkými krátermi. Počiatočná dokumentácia Marsu Mariner 4 odštartovala túžbu lepšie porozumieť červenej planéte, ktorá pokračuje dodnes, kedy sondy Perseverance a Curiosity, helikoptéra Ingenuity a flotila orbiterov pracujú na odhalení jej ďalších tajomstiev. 

Viac o téme: NASAMarsMariner
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu