Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Úchvatný úkaz na oblohe vyrazil ľuďom dych: VIDEO ako z animovaného filmu, čo to v skutočnosti je?

(Zdroj: TikTok/juleko_o)

ČÍNA - Obyvateľov Číny prekvapil nádherný úkaz na oblohe, ktorý vyzeral ako dúhový mrak. Jeden z nich tento jav nakrútil a zverejnil na TikToku, kde množstvo ľudí vyjadrilo svoje dojatie. Predstavitelia NASA vysvetlili, čoho boli ľudia v skutočnosti svedkami.

Ľudia v Číne zostali ohromení po tom, čo na oblohe zbadali vzácny úkaz dúhy. Na prvý pohľad sa zdá, že je to len dúha, ale pri ďalšom skúmaní je jasné, že zriedkavý úkaz je v skutočnosti oblak. Krátke video odvtedy zaznamenalo na TikToku viac ako 164 miliónov zhliadnutí. 

Mnohí jednoducho neverili vlastným očiam, pričom jeden užívateľ sa spýtal: "Kde nájdete takéto miesta? Nabudúce ma pozvite." Iní zase tvrdili, že to nie je skutočné. Jeden obzvlášť dôvtipný TikToker prišiel s vysvetlením tohto javu. "Áno, sú to hromady oblakov. Sú spôsobené hustým vzduchom, ktorý stúpa, obklopuje oblak a kondenzuje. Svetlo sa láme od kryštálov, čo im dáva farbu." 

Podľa NASA mal tento užívateľ pravdu, pretože prírodný jav bol naozaj dúhový mrak, informoval Unilad. Všetko je založené na difrakcii, jave, ktorý nastáva, keď malé kvapôčky vody efektívne rozptyľujú slnečné svetlo. Vzhľadom na to, že skupina kvapiek vody v dúhových oblakoch má podobnú veľkosť, nakoniec sa spoja, aby rozložili rôzne farby slnečného svetla v rôznych množstvách.

Viac o téme: OblohaOblakyČínaNASA
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu