Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Čína odvolala ministra zahraničných vecí Čchin Kanga, nahradí ho Wang I

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: pixabay.com)

PEKING - Čínskeho ministra zahraničných vecí Čchin Kanga v utorok odvolali a vo funkcii ho nahradí jeho predchodca Wang I.

Vo vyhlásení zverejnenom v utorok večer čínske štátne médiá neuviedli dôvod Čchinovho odvolania. Už takmer mesiac sa však neukázal na verejnosti. Naposledy bol na verejnosti 25. júna, keď sa v Pekingu stretol s námestníkom ruského ministra zahraničných veci Andrejom Rudenkom. Peking celé týždne mlčal o jeho osude, hoci jeho neprítomnosť vyvolala špekulácie o osobných vzťahoch, politickej rivalite, či o jeho prípadnom vyšetrovaní.

Čchin sa stal ministrom len vlani v decembri

Čchin sa stal ministrom len vlani v decembri a bol vnímaný ako dôverník čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga. Mnohí analytici pripisovali jeho vzostup v diplomacii práve jeho vzťahu s prezidentom, píše AFP. Čchinove povinnosti nedávne prevzal najvyššie postavený čínsky diplomat Wang I, ktorý vedie zahraničnú politiku vládnucej komunistickej strany a v čínskej diplomatickej hierarchii stojí nad Čchin Kangom.

Čínske ministerstvo zahraničných vecí sa na svojej utorkovej tlačovej konferencii k tejto veci nevyjadrilo. Podľa AP ide o bežný postup komunistickej strany pri personálnych záležitostiach vzhľadom na čínsky politický systém a obmedzenia, ktorým čelia médiá a sloboda slova v krajine. K zmene na poste ministra zahraničných vecí pritom prišlo v čase, keď Čína čelí rastúcej kritike svojej agresívnej zahraničnej politiky, ktorej bol Čchin zástanvom, pripomína AP.

Viac o téme: OdvolanieMinister zahraničných vecíČínaPekingWang IČchin Kang
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu