Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Známa videohra mala predpovedať vzburu wagnerovcov v Rusku: V stávke sú jadrové zbrane!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Fanúšikovia známej videohry Call of Duty 4: Modern Warfare si všimli podobnosť medzi nedávnymi udalosťami v Rusku a hernom príbehu. Jedna z postáv hovorí o občianskej vojne aj jadrových zbraniach. Podobnosti medzi skutočnosťou a fikciou nemožno prehliadnuť.

Po víkendovom pokuse o prevrat v Rusku proti Vladimírovi Putinovi fanúšikovia videohier zistili, že takmer presne ten istý incident sa odohral v pôvodnej hre Call of Duty 4: Modern Warfare. Príkladom je aj video na TikToku, ktoré zverejnil portál Indy100. Na čele brífingu postava Gaz spomína, že "svet je v skvelej kondícii, v Rusku máme občiansku vojnu, vládni lojalisti proti ultranacionalistickým rebelom a v stávke je 15 000 jadrových zbraní. Niečo podobné sa udialo aj v Rusku."

@theindy100 CoD 4: Modern Warfare predicated this Russia situation YEARS ago. #callofduty #cod #modernwarfare #cod4 #gaming ♬ original sound

Ruská žoldnierska skupina, tzv. wagnerovci, spustila vzburu proti ruskej armáde a obsadila všetky vojenské objekty v Rostove na Done predtým, ako sa uklonila pred otraseným Putinom. V stávke sú aj atómové zbrane. Tesne pred víkendom vznikli obavy z jadrových zbraní, ktoré sa dostanú do rúk Wagnerových skupín. Všetko to veľmi rýchlo opadlo, no vplyv udalostí pokračuje. 

Čo sa týka fiktívneho sveta, zápletka Call of Duty 4: Modern Warfare sa točí okolo konfliktu v modernom svete. Hra je zasadená do roku 2011 a primárne sa zameriava na dve prepletené dejové línie: pohľady britského agenta SAS (Special Air Service) a prieskumného vojaka námornej pechoty USA. Hra sa začína prológovou misiou, v ktorej hráč prevezme úlohu pracovníka SAS MacTavisha, ktorého trénuje kapitán Price. Príbeh potom postupuje cez sériu misií, ktoré sa odohrávajú na rôznych miestach vrátane Blízkeho východu, Ruska a východnej Európy.

Známa videohra mala predpovedať
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Hlavným antagonistom hry je ruský ultranacionalista Imran Zakhaev, ktorý sa snaží destabilizovať svet podnecovaním rozsiahleho konfliktu medzi Ruskom a Spojenými štátmi. Jeho plány zahŕňajú použitie jadrových zbraní a protagonisti musia pracovať na tom, aby zabránili následkom jeho činov.

Viac o téme: VojnaVideohraJadrové zbraneRuskoCall of Duty
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu