Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

VOJNA na Ukrajine Deň päťstý (6. júla 2023)

Volodymyr Zelenskyj a Nikolai Denkov Zobraziť galériu (6)
Volodymyr Zelenskyj a Nikolai Denkov (Zdroj: SITA/AP Photo/Valentina Petrova)

KYJEV - Traja ľudia prišli o život pri nočnom ruskom útoku na západoukrajinský Ľvov, uviedol tunajší starosta Andrij Sadovyj na telegrame. Trosky rakety v meste, ktoré ležia len 70 kilometrov od poľských hraníc, zasiahli obytnú budovu, v ktorej je poškodených na 60 bytov. Zničených je tiež okolo 50 áut. Situáciu sledujeme online.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 497

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 497 (Zdroj: Facebook/ General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:58 Rumunsko plánuje cvičiť pilotov z Ukrajiny a členských štátov NATO na americké stíhačky F-16, oznámila vo štvrtok kancelária rumunského prezidenta Klausa Iohannisa. TASR správu prevzala od agentúry DPA.

21:51 Poľské spravodajské služby nemajú nijaký dôkaz o tom, že sa príslušníci ruskej žoldnierskej Vagnerovej skupiny presunuli do Bieloruska. Vyhlásil to vo štvrtok poľský minister vnútra Mariusz Kamiňski, informuje TASR podľa správy agentúry PAP.

21:47 Protiofenzíva ukrajinskej armády proti ruským inváznym silám sa "vyvíja podľa plánu". Vo štvrtok to povedal vrchný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Valerij Zalužnyj v telefonáte s predsedom Zboru náčelníkov štábov amerických ozbrojených síl Markom Milleym. TASR prevzala správu z britského denníka The Guardian.

21:30 Fínsko oznamuje balík vojenskej pomoci Ukrajine vo výške 114 miliónov dolárov. Balík údajne okrem iného zahŕňa protilietadlové zbrane a muníciu. Fínske ministerstvo obrany z bezpečnostných dôvodov nezverejnilo ďalšie podrobnosti o obsahu balíka a jeho dodaní.

21:29 Prezident Petr Pavel rokoval so svojím ukrajinským náprotivkom Volodymyrom Zelenským v Prahe o aktuálnej situácii na fronte, vývoji v Bielorusku, summite Severoatlantickej aliancie (NATO) vo Vilniuse a zapojení Českej republiky do povojnovej obnovy Ukrajiny. V dnešnej tlačovej správe to uviedol Hrad. Teraz rokujú delegácie, o 21.45 h je v pláne tlačová konferencia.

20:45 Organizácia Spojených národov pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO) vo štvrtok odsúdila raketový útok na historickú budovu v ukrajinskom meste Ľvov, ktorý si vyžiadal päť obetí. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

20:44 Český prezident Petr Pavel privítal vo štvrtok na Pražskom hrade prezidenta Ukrajiny Volodymyra Zelenského. Nasledovať bude súkromné rokovanie hláv štátov a tiež spoločné pracovné rokovanie s delegáciami, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

20:00 Lietadlo s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským vo štvrtok večer pristálo na Letisku Václava Havla v Prahe. Jeho program v Česku začne oficiálnym prijatím na Pražskom hrade, kde bude potom rokovať s prezidentom Petrom Pavlom, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

19:32 Gruzínsky veľvyslanec na Ukrajine Georgij Zakarašvili opustil Kyjev. Ukrajinské úrady mu nariadili opustiť krajinu kvôli situácii súvisiacej so zdravotným stavom Michaila Saakašviliho.

19:31 Obloha nad Belgorodom. Nahlásené práce protivzdušnej obrany v súvislosti s masívnym útokom dronov.

19:30 Bulharsko podpisuje vyhlásenie na podporu vstupu Ukrajiny do NATO. Po bilaterálnom stretnutí v Sofii dnes podpísali prezident Volodymyr Zelenskyj a bulharský premiér Nikolaj Denkov spoločné vyhlásenie o euroatlantickej integrácii Ukrajiny.

19:29 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na sociálnej sieti Twitter vo štvrtok potvrdil, že navštívi Prahu. Okrem prezidenta ČR Petra Pavla sa stretne aj s premiérom Petrom Fialom a predsedami oboch komôr parlamentu. Témou rokovaní bude vojenská podpora Ukrajiny či summit NATO vo Vilniuse, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe. 

"Na rade je Praha. Budem rokovať s prezidentom Petrom Pavlom, premiérom Petrom Fialom, predsedami Senátu a Poslaneckej snemovne Milošom Vystrčilom a Markétou Pekárovou Adamovou, stretnem sa s členmi vlády, parlamentu a predstaviteľmi médií," priblížil program svojej návštevy v Česku ukrajinský prezident.

18:39 Rusko je na pokraji občianskej vojny, vyhlásil riaditeľ ukrajinskej vojenskej rozviedky HUR Kyrylo Budanov. TASR o tom informuje podľa štvrtkovej správy televízie Sky News.

17:49 Americká agentúra AP stornovala svoju správu o plánovanej štvrtkovej návšteve ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského v Prahe, uvádza to na svojom webe televízia ČT24, informuje TASR.

17:48 Počet obetí ruského raketového útoku na Ľvov zo 6. júla sa zvýšil na päť, keďže záchranári vyzdvihli telo ženy pod troskami, napísal guvernér Maksym Kozytskyi. Podľa najnovšej správy štátnej pohotovostnej služby bolo pri útoku zranených 36 ľudí. Počet obetí sa môže zmeniť, keďže záchranná operácia pokračuje.

17:06 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dnes navštívi Českú republiku, napísala agentúra AP. V Prahe by mal podľa nej rokovať s premiérom Petrom Fialou. Do Česka Zelenskyj mieri z Bulharska, kde dnes rokoval so svojím bulharským náprotivkom Rumenom Radevom a rovnako s bulharským premiérom Nikolajom Denkovom.

17:04 Ukrajina má teraz viac tankov ako Rusko. Ukrajina má teraz približne 1 500 tankov (987 pred vojnou) a Rusko 1 400 (3 400 pred vojnou).

17:01 Ruské sily dnes zasiahli obytnú budovu v Chersone, pričom zranili 41-ročnú ženu a 64-ročného muža, informoval gubernátor Chersonskej oblasti Oleksandr Prokudin.

17:00 Štyridsaťpäť ukrajinských vojnových zajatcov vrátane dvoch civilistov sa vrátilo z ruského zajatia domov, informovalo dnes Koordinačné veliteľstvo pre zaobchádzanie s vojnovými zajatcami.

16:01 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v piatok pricestuje do Istanbulu, kde sa stretne s tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom. Diskutovať budú o predĺžení čiernomorskej obilnej dohody a o nachádzajúcom summite NATO v litovskej metropole Vilnius.

15:55 Raiffeisen Bank International odkladá svoj odchod z Ruska, pretože Rakúsko chce chrániť svoje dlhodobé väzby s Moskvou, informovala dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na tri nezverejnené zdroje.

15:54 Ukrajina možno predbehla Rusko v počte tankov a zároveň zmenšila rozdiely v počte delostreleckých a raketových systémov, napísala dnes agentúra Bloomberg.

15:12 Uskutočnila sa nová výmena väzňov. Ukrajina vrátila 45 obrancov.

15:11 Počet obetí ruského útoku na Ľvov sa zvýšil na 5, ďalších 40 ľudí bolo zranených.

14:09 Ukrajina znárodnila osobné lietadlo An-140-100 patriace ruskej štátnej spoločnosti Rostec. Táto spoločnosť je hlavným dodávateľom vojenských lietadiel a vrtuľníkov pre ruskú armádu. Pred vojnou bolo lietadlo na základni "Antonov", kde prešlo generálnou opravou a opravou. Jeho odhadovaná cena je 150 miliónov hrivien.

14:08 Ukrajinský najvyšší protikorupčný súd rozhodol o prevode lietadla v hodnote 150 miliónov hrivien (približne 4 milióny USD) zo sankcionovanej ruskej spoločnosti Rostec do majetku štátu, uviedla Bezpečnostná služba Ukrajiny (SBU).

13:40 Rusko vo štvrtok vyhlásilo, že uzatvára fínsky konzulát v Petrohrade a vyhostí jeho diplomatov. Má ísť o odvetný krok na "konfrontačnú protiruskú politiku" Fínska, informuje  agentúra AFP. "Deväť zamestnancov fínskeho veľvyslanectva v Ruskej federácii a fínskeho generálneho konzulátu v Petrohrade bolo vyhlásených za nežiaduce osoby," uviedlo ministerstvo zahraničných vecí v Moskve. 

13:35 Zdá sa, že žoldnieri Wagnerovci si našli novú prácu.

13:25 Ukrajina vo štvrtok uviedla, že napätie okolo Ruskom okupovanej Záporožskej jadrovej elektrárne (ZAES) sa postupne znižuje. Toto vyjadrenie Kyjeva prišlo po tom, čo sa Ukrajina a Rusko navzájom obvinili z plánovania provokácií v elektrárni, informuje správa agentúry AFP.

13:00 Ruský "súd" odsúdil Ukrajincov Jurija Domančuka a Vitalija Skakuna na 23 a 24 rokov väzenia za pokus o vraždu Chersonského spolupracovníka Vitalija Buljuka.

12:56 Podľa informácií TV Markíza sa Zelenskyj večer presunie do Prahy a nie je vylúčené, že navštívi aj Bratislavu. Česko aj Slovensko od začiatku vypuknutia vojny na Ukrajine otvorene podporujú východného suseda a posielajú Ukrajine zbrane a humanitárnu pomoc.

12:35 Kremeľ kritizoval vo štvrtok návštevu ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského v Bulharsku, členskej  krajine Severoatlantickej aliancie (NATO), informuje správa agentúry AFP.

12:05 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj pricestoval vo štvrtok na oficiálnu jednodňovú návštevu Bulharska, informuje správa agentúr AFP a DPA. Príchod Zelenského do metropoly Sofia potvrdila bulharská vláda.

11:40 Najmenej dvaja ľudia zahynuli a desať utrpelo zranenia pri stredajšom ostreľovaní Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny ruskými silami. Informovala o tom vo štvrtok agentúry DPA s odvolaním sa na ukrajinské zdroje.

11:10 Bieloruský prezident Alexander Lukašenko vyhlásil, že šéf wagnerovcov Jevgenij Prigožin je v Petrohrade, zatiaľ čo jeho žoldnieri zostávajú v táboroch, kde sa nachádzali aj pred vzburou proti Moskve, informuje správa agentúry AP.

Jevgenij Prigožin
Zobraziť galériu (6)
Jevgenij Prigožin  (Zdroj: Twitter/NEXTA)

10:50 Skutočnosť, že Rusko do vojny proti Ukrajine nasadzuje jednotky z rôznych ďalších častí krajiny, by podľa britských tajných služieb mohlo vyústiť do bezpečnostných rizík. Vo štvrtok o tom informuje správa agentúry DPA.

10:10 Budanov povedal, že hrozba teroristického útoku na JE Záporizhzhia klesá: „V tejto sfére podnikáme určité akcie – verejné aj neverejné a myslím si, že teraz sa nebezpečenstvo umelej katastrofy spôsobenej človekom postupne znižuje,“ povedal šéf ukrajinskej spravodajskej služby.

9:30 V dôsledku ruského útoku na Ľvov štyria ľudia zahynuli a 34 bolo zranených.

9:05 Objavili sa zábery Putinovho obrneného vlaku v hodnote 6,8 miliardy rubľov. Má telocvičňu, lekárske vybavenie vrátane ventilátora, hammam, ordináciu kozmetičky, niekoľko vozňov, jedálenské vozne, bezpečnostné a servisné autá a mnoho ďalšieho.

8:35 Ruské sily ostreľovali 5. júla sedem komunít v Sumskej oblasti, informovala na Telegrame vojenská správa Sumskej oblasti. Zaznamenaných bolo 279 výbuchov.

8:15 Srbský žoldnier Urosh Prvulovič bol denacifikovaný na Ukrajine.

7:50 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok prisľúbil "hmatateľnú odpoveď" na ruský raketový útok na obytný dom v meste Ľvov na západe krajiny. Zahynuli tam najmenej štyria ľudia a niekoľko ďalších utrpelo zranenia, informuje správa agentúry AFP.

7:25 Prezident Zelenskyy zverejnil video ukazujúce následky ruského útoku na civilnú infraštruktúru Ľvova.

7:10 Na celom území Ukrajiny bol vyhlásený letecký poplach.

6:30 Predstavitelia Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) v stredu žiadali rozsiahlejší prístup do Záporožskej jadrovej elektrárne (ZAES) na juhu Ukrajiny s cieľom potvrdiť, že na mieste sa nenachádzajú žiadne míny či výbušniny, informuje agentúra AFP.

Na satelitnej snímke zverejnenej Maxar Technologies Záporožská jadrová elektráreň (ZAES) 30. júna 2023 na juhu Ukrajiny
Zobraziť galériu (6)
Na satelitnej snímke zverejnenej Maxar Technologies Záporožská jadrová elektráreň (ZAES) 30. júna 2023 na juhu Ukrajiny  (Zdroj: TASR/AP/ Satellite image ©2023 Maxar Technologies)

6:17 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v stredu uviedol, že budúcotýžňový summit NATO vo Vilniuse bude rozhodujúci pre budúcu bezpečnosť Európy, informuje agentúra DPA. "Zostáva týždeň do kľúčovej chvíle pre našu spoločnú bezpečnosť v Európe," povedal Zelenskyj vo videopríhovore. Summit NATO v litovskom hlavnom meste Vilnius sa koná v dňoch 11. a 12. júla.

6:00 Pomalé dodávky zbraní oddialili plánovanú ukrajinskú protiofenzívu a umožnili Rusku posilniť svoju obranu na okupovaných územiach a umiestiť tam míny. Povedal to ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v rozhovore pre americkú stanicu CNN, ktorý bol odvysielaný v stredu, informuje webováj stránka tejto stanice.

Ľvov sa stalo terčom ruských útokov

Sadovyj na telegrame najprv informoval o štyroch zranených, neskôr sa ich počet podľa agentúry Reuters zvýšil na osem. Či medzi nimi boli aj traja ľudia, ktorí zomreli, nie je zatiaľ jasné. Agentúra Ukrinform nálet, pri ktorom bola nasadená protivzdušná obrana, označuje za rozsiahly a píše o prerušení dodávok elektriny a mobilného spojenia.

Poškodené bolo zariadenie kritickej infraštruktúry. Ľvov sa aj vďaka svojej polohe neďaleko Poľska, ktoré je členom Severoatlantickej aliancie, terčom ruských útokov stáva o poznanie menej často ako metropola Kyjev.

Summit NATO uspokojí Ukrajinu

Prezident Litvy Gitanas Nauséda očakáva, že budúcotýždňový summit NATO v jeho krajine uspokojí Ukrajinu, ktorá sa snaží o jasný prísľub, že bude môcť vstúpiť do Severoatlantickej aliancie po konci vojny s Ruskom, informuje agentúra AFP.

"Mám pocit, že nájdeme formulácie, ktoré Ukrajincov nesklamú a ktoré vyjadria viac, ako sme zvyknutí hovoriť," povedal Nauséda v rozhovore pre francúzsku tlačovú agentúru. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj "nemusí dostať všetko, čo očakáva vo svojich najambicióznejších plánoch, ale určite dostane veľa", uviedol litovský prezident.

Nauséda priblížil, že Litva a viacero ďalších krajín NATO si želá ambicióznejší text záverečného vyhlásenia summitu, pokiaľ ide o Ukrajinu. Tieto štáty podľa neho aktuálne vedú dialóg s "opatrnejšími" krajinami. "Dúfam, že sa to skončí vzájomne prijateľným spôsobom," doplnil s tým, že summit rozhodne o vytvorení Rady NATO-Ukrajina a jednotliví spojenci poskytnú Kyjevu bezpečnostné záruky vrátane ekonomickej a vojenskej podpory. Vyjadril tiež nádej, že Zelenskyj sa na summite zúčastní.

Ukrajinská vláda naznačila, že prezident zruší plány navštíviť Vilnius, ak nebudú splnené očakávania Kyjeva. Hoci Ukrajina bude hlavnou prioritou summitu, Litva dúfa, že rozhovory vo Vilniuse 11. a 12. júla prinesú ďalšie prísľuby pre bezpečnosť východného krídla NATO.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUkrajinaVojna na UkrajineVlodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu