Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Zakliate jazero, v ktorom zomrelo už 700 ľudí: Pod hladinou ukrýva mrazivé tajomstvo

Jazero Lanier Zobraziť galériu (2)
Jazero Lanier (Zdroj: Getty Images)

GEORGIA - Pod hladinou jazera Lanier v americkom štáte Georgia ležia zvyšky mesta a miestni obyvatelia tvrdia, že jeho temná história spojená s prekliatím a strašidlami pripravila o život stovky ľudí. Aj napriek tomu, že podľa legendy je táto vodná plocha prekliata, každoročne láka milióny návštevníkov, aby sa počas dlhých letných dní osviežili a užili si horúce slnko a vodné športy.

Umelo vytvorené jazero Lanier láka krásnou prírodnou scenériou, ale v skutočnosti patrí medzi najhrozivejšie vodné plochy v USA. Od svojho vzniku v roku 1956 je jeho existencia spojená so stovkami obetí. Miestne legendy pripisujú odkaz s nádychom smrti "Pani jazera", ktorá straší vo vodách a údajnej kliatbe sužujúcej túto oblasť. Príbeh jazera a jeho temná história nás vedie k niekdajšiemu mestu Oscarville, ktoré je ukryté pod vodnou hladinou. Vzniklo v 19. storočí a tvorila ho silná afroamerická komunita tesárov, kováčov, murárov a farmárov, uvádza denník The Gainesville Times

Buď plávajte, alebo sa utopte

V roku 1912 sa však spojilo s desivou udalosťou, keď sa v neďalekom lese našlo telo 19-ročnej belošky Mae Crowovej. Obeť bola údajne pred smrťou znásilnená. Následne sa proti černošskej komunite začala šíriť vlna rasistickej nenávisti. S príchodom večera vtrhol do mesta gang známy ako noční jazdci, ktorý podpaľoval budovy, čo prinútilo obyvateľov utiecť. Ich potomok George Rucker spomínal, ako musel všetko opustiť aj jeho pradedo Byrd Oliver, ktorý vlastnil stoakrový pozemok. Obyvatelia prenasledovaní rozzúreným davom sa vydali k rieke Chattahoochee. Keď sa dostali k mostu, dostali na výber z dvoch možností. "Povedali im, že buď musia plávať, alebo sa utopiť. Väčšina z nich neprežila. Môj starý otec bol jeden z tých, ktorému sa to podarilo, ale prišiel o niekoľko bratov a sestier," povedal Oliver. 

 

Not being a native of Georgia I did not know this history. What a terrible awful story behind Lake Lanier.

Posted by Cherie Brazelton-Hawkins on Monday, June 19, 2023

Neoznačené hroby pod hladinou

Pozemky prevzali biele rodiny, ktoré ich v nasledujúcich rokoch postupne odpredali vláde s cieľom vybudovať priehradu Buford Dam, ktorá mala zásobovať energiou a vodou Atlantu a okolité okresy. V roku 1956 bolo zaplavených 38 000 akrov pôdy vrátane Oscarville a vzniklo jazero Lanier. Z historických prameňov vyplýva, že kvôli vodnému dielu bolo vysídlených približne 250 rodín a pätnásť podnikov. Predtým, ako oblasť naplnili vodou, zbúrali zamestnanci americkej armády nebezpečné stavby ako mosty a veľké stodoly. Nebolo to však to jediné, čo bolo z historického mesta odstránené. Armádny zbor v tom období premiestnil aj dvadsať cintorínov. Označené hroby identifikovali, vykopali a presťahovali, ale je pravdepodobné, že niektoré z neoznačených hrobových miest zostali a stále zostávajú pod temnou hladinou jazera. Hovorca inžinierskych síl americkej armády Cesar Yabor uviedol: "Aj keď Zbor v tom čase vyvinul maximálne úsilie na lokalizáciu neoznačených hrobov, v dôsledku obmedzených možností je pravdepodobné, že je možné pod hladinou naraziť na nálezy ľudských pozostatkov, či už z obdobia občianskej vojny alebo indiánskeho pôvodu z predkoloniálnych a starovekých čias." 

 

Uncover the hidden mistery if you dare... Unlock the hidden secrets of Lake Lanier as we follow a reporter who unearths...

Posted by Lake Lanier on Wednesday, February 24, 2021

A práve telá ponechané na starobylých cintorínoch pod vodnou hladinou podporili mýty o prekliatí.  Len dva roky po vzniku jazera, čiže v roku 1958, došlo k tragédii, ktorá viedla k vzniku legendy o miestnom duchovi. Vtedy zišlo z mosta rovno do jazera auto s Deliou Mae Parker Youngovou a Susie Robertsovou. O rok neskôr objavili rybári telo ženy, ktorá mala údajne oblečené modré šaty a chýbali jej ruky. Jej totožnosť nebolo možné potvrdiť, no miestni obyvatelia po desaťročia tvrdili, že v noci vidieť na moste ducha ženy známej ako Pani jazera, ktorá sa vraj pokúšala nalákať ľudí do kalných vôd. 

Zakliate jazero, v ktorom
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Stovky mŕtvych

V roku 1990 sa záhada autonehody a s ňou spojenej legendy vyriešila. Robotníci pracujúci na stavbe mosta totiž vytiahli z hĺbky 110 metrov Ford z roku 1958 a našli v ňom ľudské ostatky. Neskôr boli identifikované ako telo Susie, čo viedlo k presvedčeniu, že Pani jazera nájdená v roku 1959 bola Delia. Tento objav však neznamenal koniec strašidelným incidentom súvisiacim s jazerom Lanier. Od jeho vzniku v ňom zomrelo 700 ľudí, z toho 200 po roku 1994, informoval denník Miami Herald. V roku 2017 skúsený potápač Buck Buchannon uviedol, že počas svojich ponorov v hlbokých vodách narazil na množstvo častí tiel. "Natiahnete ruku do tmy a nahmatáte ruku alebo nohu a ona sa nehýbe." 

Jazero je také nebezpečné, že na jednej z najobľúbenejších pláží Margaritaville je tento rok zakázané kúpanie. Hoci mnohí miestni obviňujú z vysokého počtu obetí strašidlá a kliatby, úrady majú logickejšie vysvetlenie. Príčinou utopenia sú podľa nich zvyšky starých stavieb z Oscarville a stromov vysokých až 60 metrov, v ktorých ľudia jednoducho uviaznu.  

Viac o téme: JazeroLegendaKliatbaLanier
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu