Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

V oceáne sa už roky zjavujú tajomné úkazy, ktoré vedcom nedajú spávať: Vidno ich až z vesmíru!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: NASA Earth Observatory/Joshua Stevens/Landsat)

BAHAMY - Už v tridsiatych rokoch minulého storočia si výskumníci všimli, že vo vodách pri súostroví Bahamy v Karibiku sa sporadicky zjavujú nevysvetliteľné mliečne biele škvrny. Hoci ich sledujú už desiatky rokov, príčina ich vzniku je stále záhadou.

Snímka dňa služby NASA Earth Observatory z roku 2015 ukazuje tieto zvláštne škvrny, ktoré v oblasti pretrvávali približne dva mesiace. Záhadný jav je pozorovaný už dlhé roky, ale presný dôvod ich výskytu vedcov stále fascinuje. Boli pozorované na rôznych miestach, okrem Bahám aj vo Veľkých kanadských jazerách, v Perzskom zálive a dokonca aj v jazere Kivu v strednej Afrike, píše magazín Newsweek.

Odobraté vzorky odhalili, že tieto javy sú spôsobené vysokou koncentráciou jemnozrnných častíc uhličitanu vápenatého suspendovaných vo vode. Výskum uskutočnený vedcami z University of South Florida použil tisíce satelitných snímok zhromaždených satelitom NASA Aqua v rokoch 2003 až 2020 na modelovanie vzorcov udalosti v tejto oblasti. 

V oceáne sa už
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: NASA Earth Observatory/Joshua Stevens/Landsat)

V článku zverejnenom v časopise Remote Sensing of Environment oceánograf Chuanmin Hu vysvetľuje, že od začiatku štúdie sa tento objav masívne zväčšil. "Rád by som vám povedal, prečo sme videli vrchol aktivity, ale ešte tam nie sme. Vidíme niekoľko zaujímavých vzťahov medzi podmienkami prostredia, ako je pH, slanosť vody a správanie vetrov a prúdov, ale zatiaľ nemôžeme povedať, aké presné mechanické, biologické alebo chemické procesy boli zodpovedné za tento vrchol." 

Podľa Hua je potrebné urobiť viac terénnych experimentov a spojiť ich s výskumom diaľkového snímania, ako je tento, aby vedci lepšie porozumeli procesom formovania. Teórie o dôvodoch týchto zhlukov vysokých koncentrácií uhličitanu vápenatého zahŕňajú resuspenziu sedimentu na dne oceána jeho prúdmi alebo zvýšenú aktivitu fytoplanktónu, ktorá spôsobuje uvoľnenie obrovského množstva uhličitanu vápenatého.

Viac o téme: MoreZáhadaBahamy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu