Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Vedci zaznamenali panenský pôrod: Nikto ju neoplodnil, i tak otehotnela!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

SAN JOSÉ - Vedci zaznamenali prvý prípad samooplodnenia u samičky krokodíla amerického v zoologickej záhrade v Kostarike. Plod, ktorý sa vyvinul vo vajíčku, bol z 99,9 percenta geneticky identický s matkou, čo potvrdzuje, že nemá žiadneho otca, informoval spravodajský server BBC News.

Fenomén takzvaného panenského pôrodu už bol zaznamenaný u niektorých druhov vtákov, rýb a iných plazov, ale ešte nikdy u krokodílov. Vedci usudzujú, že táto vlastnosť, odborne známa ako partenogenéza, by mohla byť zdedená po evolučných predkoch, čo by znamenalo, že samooplodnenia mohli byť schopné aj dinosaury, uvádza výskum zverejnený v odbornom časopise Biology Letters.

Vajíčko zniesla 18-ročná samička krokodíla amerického v kostarickom Parque Reptilania v januári 2018. Plod vo vnútri vajíčka bol plne vyvinutý, ale nevyliahol sa a uhynul. Vedci ho preskúmali a zistili, že sa z viac ako 99,9 percenta geneticky zhoduje s matkou.

"Stretávame sa s tým u žralokov, vtákov, hadov a jašterov a je to pozoruhodne časté a rozšírené," povedal pre BBC doktor Warren Booth, ktorý partenogenézu študuje už jedenásť rokov. Dôvodom, prečo tento jav doteraz nebol zistený u krokodílov, podľa neho je, že ho u nich ľudia nehľadali. "Keď ľudia začali chovať hady ako domácich miláčikov, zaznamenali sme veľký nárast ohlásených prípadov partenogenézy. Ale bežný chovateľ plazov doma nemá krokodíla," dodal Booth. 

Viac o téme: KrokodílSamooplodneniePartenogenéza
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu