Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Jednu z najväčších leteckých havárií neobjasnili ani po vyše 60 rokoch: Vyše sto mŕtvych, nikto nevie, kde sú trosky

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

COLUMBIA FALLS - Od chvíle, keď zmizlo bez stopy lietadlo spoločnosti Flying Tiger Line so 107 ľuďmi na palube, uplynulo dlhých 61 rokov. Nevyriešená záhada je aj po niekoľkých desaťročiach zdrojom dohadov, teórií a rôznych scenárov. Pozostalých navyše trápi aj skutočnosť, že mená posádky a pasažierov nie sú uvedené na pamätníku, ktorý pripomína vojnu vo Vietname.

Let 739 spoločnosti Flying Tiger Line sa vydal do Saigonu v rámci tajnej misie, keď 16. marca 1962 opustil vojenskú základňu v Kalifornii. Nikdy však nedorazil do cieľa a nikto nevie, kde sa nachádzajú trosky lietadla. Táto udalosť sa tak zaradila medzi najväčšie letecké záhady počas vojny vo Vietname. O tom, čo sa stalo so strojom FTLF 739, sa nevie takmer nič a mená tých, ktorí počas letu zahynuli, neboli uvedené na pamätníku vietnamských veteránov vo Washingtone.

 

https://l.facebook.com/l.php?u=https%3A%2F%2Fwreg.com%2Fon-air%2Flive-at-9%2Flive-at-9-families-still-searching-for-answ...

Posted by Remembering Flying Tiger Line Flight 739 on Tuesday, May 31, 2022

Pomník na ich pamiatku sa rozhodol na svojom pozemku v Columbia Falls v štáte Maine postaviť Morrill Worcester. "Keď som prvýkrát počul o tejto misii, bol som šokovaný z toho, že pre tieto rodiny sa nič neurobilo. V ten deň som si povedal, že urobíme niečo, aby sme si týchto ľudí uctili a pripomenuli a aby sme týmto spôsobom poskytli príbuzným priestor na uzavretie celej udalosti," povedal. 

V súčasnosti ide o jediný pamätník, ktorý vzdáva úctu pasažierom a posádke tohto letu. "Nič tu nie je, žiadna stopa," uviedla Jennifer Kirková, neter Donalda Serganta, ktorý bol na palube lietadla. "Sú odsunutí nabok, aby sa na nich zabudlo. Je to nepochopiteľné. Nemôže sa na nich zabudnúť." 

 

Jennifer Kirk recently visited Arlington to lay wreaths on grave markers for 8 of the soldiers of Flight 739. I have posted her photos below.

Posted by Remembering Flying Tiger Line Flight 739 on Tuesday, December 28, 2021

Jej strýka vybral prezident John F. Kennedy, aby sa zúčastnil na špeciálnej misii ako súčasť elitného tímu. Kirková sa podelila o srdcervúci príbeh, ako sa Sergant zdráhal odísť na misiu, stále sa vracal, aby objal svoju rodinu a potom povedal, že musí ísť a nevie, kedy sa vráti. Nikto z nich netušil, že to bolo naposledy, čo sa videli. Pre jeho matku bola správa o zmiznutom lietadle príliš ťažká. "Nikdy sa s tým nezmierila. Po celý čas, od tej chvíle až do jej smrti, vždy prisahala, že sa vráti domov," dodala Jennifer. 

Viac o téme: Letecká haváriaFlying Tiger LineVojna vo Vietname
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu